02 july 2023, 12:00 Moldovan Diaspora views 3470
Diaspora moldovenească din Rusia păstrează spiritul tradițiilor și culturii naționale
02 july 2023, 12:00 Moldovan Diaspora views 3470

Diaspora moldovenească din Rusia păstrează spiritul tradițiilor și culturii naționale

La Sankt Petersburg a avut loc primul festival al colindelor moldovenești din Rusia cu genericul "E vremea colindelor".

Evenimentul a fost dedicat tradițiilor de iarnă din Moldova și a avut loc în frumosul Palat istoric, în inima orașului de pe rîul Neva, cu participarea cetățenilor Republicii Moldova care locuiesc în Sankt Petersburg și regiunea Leningrad.

La festival au venit peste 100 de persoane, jumătate dintre ei copii și tineri din Sankt Petersburg, Gatcina, Kingisepp, Țarskoe Selo, Pavlovsk, Vsevolojsk etc.

Folclorul, care este patrimoniul cultural al Republicii Moldova, are rădăcini adînci și reprezintă un sistem de obiceiuri populare, exprimat prin muzică și dans, colinde. Folclorul trăiește și se dezvoltă după propriile reguli, iar valoarea deosebită a acestei arte naționale constă în faptul că ea continuă să se dezvolte în epoca modernă, cu sprijinul inclusiv a diferitelor minorități naționale etnice departe de hotarele Moldovei.

Salutînd invitații, organizatoarea festivalului, Anna Cudalb, a menționat că, din 2013, ritul colindelor moldovenești în interpretarea colectivului masculin "Colindatul de ceata bărbăteasca" a fost inclus în lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al umanității.

Acest lucru dovedește lumii că tradițiile și obiceiurile vii de iarnă ale Moldovei sînt valoroase la nivel global, iar colindele sînt frumoase, originale și pline de filozofie populară, iar urmașii vor trebui să facă mult mai multe pentru a le proteja, a păstra și folosi patrimoniul cultural imaterial.

"Astăzi asistăm la o tendință spre întoarcerea și popularizarea tradițiilor colindelor, cînd adulții sînt din ce în ce mai interesați și studiază colindele vechi, îi învață pe copiilor lor, iar copiilor le place să confecționeze atribute tematice. Suntem mândri că primul festival a avut loc anume la Sankt Petersburg în "capitala culturală" a CSI-2023, principalul centru cultural al CSI", a spus Anna Cudalb.

Cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în orașul Sankt Petersburg și regiunea Leningrad și oaspeții s-au adunat pentru a cinsti și finaliza seria sărbătorilor de iarnă. Evenimentul cu denumirea simbolică "E vremea colindelor" a dat o importanță deosebită tradițiilor și obiceiurilor strămoșilor. Organizatorii sărbătorii și oaspeții prezenți, familiile internaționale și cele cu mulți copii s-au adresat în diferite limbi, durindu-le tuturor pace, bunătate, credință și prosperitate. "Plugușorul", "Sorcova", "Colinda" - colindele au fost interpretate în original cu multă dragoste și devotament în limba maternă a fiecărui participant. Peste 100 de persoane, dintre care jumătate copii și tineri, au putut admira diversitatea tradițiilor și identității popoarelor ortodoxe din Moldova și Rusia.

Decorul sălii istorice în care a avut loc sărbătoarea a fost plin de elemente tradiționale și o expoziție de produse autentice naționale lucrate manual, precum și completat cu delicii culinare naționale pregătite direct de participanții la sărbătoare.

Cîntecul, dansul și bunăvoința au unit și mai mult publicul, dornic de emoții minunate, iar colectivul ansamblului Struguraș a cîntat și a dansat tradiționala horă a prieteniei, demonstrînd abilități artistice, talent și măiestrie.

La Festivalul de la Sankt Petersburg, dedicat tradițiilor de iarnă din Moldova, au fost și personaje preferate - "Moș Gerilă" și "Alba ca Zăpada", care au oferit fiecărui copil emoții pozitive și cadouri.

"Bucurie și unitate, atmosferă caldă și prietenoasă, impregnată spiritual de comorile folclorului. Am încercat să arătăm cele mai bune practici și cunoașterea tradițiilor care contribuie la consolidarea încrederii, unității, prieteniei și cooperării între popoare indiferent de vîrstă și naționalitate, o formă importantă de diplomație a oamenilor pentru păstrarea și promovarea coloritului etnic, patrimoniului valoros al popoarelor din Moldova", a spus Anna Ivanovna Cudalb - autoarea conceptului festivalului, asistentul reprezentantului Parlamentului Republicii Moldova în IPA CSI pentru lucrul cu diaspora, șef al delegației moldovenești la forumul "Copiii din CSI", lider activ al Diasporei Moldovenești în Rusia, președinte al Asociației Moldovenilor din Iakutia, organizatoarea și fondatoarea centrului cultural moldovenesc din Sankt Petersburg.

Toți copiii de la festival au primit cadouri cu sprijinul activiștilor din diaspora moldovenească, care susțin constant spiritul tradițiilor, fac cunoștință în mod regulat locuitorilor din Sankt Petersburg cu cultura și viața Moldovei.

"Un festival frumos, colinde sonore, Moldova colorată și melodioasă, dar ce oameni buni, copii veseli! Mulțumim organizatorilor, o sărbătoare de neuitat! Aș dori să remarc profesionalismul și competența organizatorilor și a autoarei proiectului Anna Ivanovna – este o persoană respectată, un adevărat expert și lider al diplomației populare, mîndria națiunii. A adus cu ea toată această frumusețe moldovenească din Iakutia. Am aflat că Anna Ivanovna Cudalb este finalistă a Competiției Internaționale "Liderul diplomației populare" din 2022, care a avut loc la nivel de stat în Federația Rusă, cu care fapt o felicităm. Ea a fost printre cei 30 de experți cîștigători - din peste 600 de participanți din 23 de țări și peste 34 de subiecți ai Federației Ruse. Datorită acestor oameni, diplomația oamenilor trăiește în Moldova și Rusia. Totul se face de dragul oamenilor și păstrarea memoriei preaiubitei Moldove", a declarat Natalia Russu-Kozulina, membră a Uniunii Compozitorilor din Moldova și Rusia, care a dăruit invitaților o piesă de autor

Anna Ivanovna Cudalb a salutat faptul că cămașa națională moldovenească "ia" este inclusă în lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO. "Sînt copleșită de mîndrie și mulțumesc maeștrilor care au reînviat și păstrat această artă prin munca lor și a devenit cunoscută întregii lumi. Cinstim cu mîndrie, purtăm și transmitem generațiilor mai tinere acest valoros simbol antic, demonstrație fiind faptul că participanții la festivalul nostru, atît copii, cît și tineri, și generația mai în vîrstă sînt îmbrăcați în cămașe naționale "ii". Prin intermediul generației tinere, vrem să ducem pe parcursul anilor istoria poporului nostru, imortalizată pe cămășile tradiționale de bunicile și mamele noastre", a remarcat ea cu mîndrie.

Mai multe informații despre colinde și alte sărbători, tradiții, obiceiuri moldovenești puteți găsi pe site-ul moldovenii.md în secțiunea Cultură.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
69 locuitori

Tricolici este un sat din cadrul comunei Baccealia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Căușeni și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 69 de oameni. Satul Tricolici a fost întemeiat în anul 1918.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.