02 september 2017, 16:00 Moldovan Diaspora views 6128
Moldovenii în finalele unui concurs arhitectural international (Video)
02 september 2017, 16:00 Moldovan Diaspora views 6128

Moldovenii în finalele unui concurs arhitectural international (Video)

Mircea Eni se numără printre puținii studenți moldoveni care a reușit să obțină studii superioare în arhitectură la Universitatea Harvard. Astăzi activează la una din companiile de arhitectură de top din Chicago, Krueck and Sexton. În plus, se numără printre cei mai buni moldoveni care îşi fac studiile peste hotare și a fost premiat la Gala Studenţilor Originari din Republica Moldova.

Pasiunea pentru arhitectură a venit pe parcursul studiilor și a absolvit Illinois Institute of Technology din Chicago, orașul perfect pentru a învăța și explora istoria arhitecturală. Și-ar dori foarte mult ca și univeristățile din Moldova să devină mai populare prin noi abordări de a trezi curiozitatea tinerilor, de a cerceta și excela în domeniul pe care și l-au ales.

Crede că prin arhitectură, Moldova are şansa să schimbe societatea, este mereu în căutarea soluţiilor și utilității pe care designul arhitectural ar putea sa-l confere clădirilor. Este destul de critic despre modul în care acestea sînt construite în țara noastră, iar după ce a avut ocazia să viziteze Republica Moldova, a văzut și îmbunătățirile care ar trebui să fie luate în calcul.

Tînărul moldovean și-a ales o locuință în Chicago pe potriva intereselor arhitecturale, comodă și estetică, unde își poate folosi creativitatea la maxim. După șapte ani de studii în arhitectură, tînărul și-a pus drept scop ca în fiecare an academic să proiecteze cîte o clădire, iar acum se mîndrește cu multe reușite. Mircea a obținut și premiul I la un concurs international de arhitectură, iar cîteva proiecții au fost expuse la expozițițiile anuale din Chicago.

Activează în prezent la companiile de arhitectura de top din Chicago, iar pe lînga asta, Mircea a înființat compania de arhitectură SMALL Office și un studio de design al produselor "ka-sa". În acest an, SMALL Office a devenit finalistă la competiția internațională pentru construcția unui monument pentru compania de mașini Lamborghini, și a fost selectată pentru a dezvolta un concept de turn în Dubai.

Toate eforturile depuse de tînărul moldovean și perseverența de care a dat dovadă pînă la acest moment demonstrează că țintele sale sînt înalte, iar pentru a ajunge la ele, trebuie să muncească mult. Este ambițios și plin de energie pentru creație și proiecte inovatoare.

La concursul celor mai buni studenți moldoveni peste hotarele țării, autoritățile îl invitau să se gîndească la poziţia de arhitect-şef al Moldovei și să ia la modul serios oportunitățile de a dezvolta orașul Chişinău. Întrebat despre arhitectura din Moldova, el spune că țara noastră ar avea multe oportunități de dezvoltare.

Este destul de interesat să găsească proiecte și metode de a reveni în Republica Moldova, iar visul său mai este actual de a deveni arhitectul capitalei Chișinău și să contribuie la schimbările pe care le pot aduce acasă moldovenii care au obținut o bună experiență peste hotarele țării.

Datele autorităților de la Chișinău arată că în SUA locuiesc circa 50 mii de moldoveni stabiliți cu traiul permanent. Obținerea unor studii avansate la universitățile americane devine o tendință tot mai mare pentru toți tinerii din lume, unde se pot regăsi cel mai mult în lumea inovațiilor și unde obțin o diplomă, care valorează mai mult decît o simplă foaie de hîrtie.

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului "Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării", implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Source: moldovatimes.com

Keywords:

concurs , Arhitectura , Finala

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1884
Populația:
2011 locuitori

Hîrtop este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hîrtop, Prisaca și Ialpug. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cimislia și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2011 locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1884.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.