02 april 2017, 11:05 Moldovan Diaspora views 8302
Diaspora lansează un proiect destinat alimentației sănătoase (Foto)
02 april 2017, 11:05 Moldovan Diaspora views 8302

Diaspora lansează un proiect destinat alimentației sănătoase (Foto)

Tamara Șchiopu locuiește și lucrează la o fermă ecologică din Marea Britanie - „Tolhurst Organic". Împreună cu soțul ei dezvoltă această afacere, care deține simbolul Eco deja de 40 de ani.

Pe lîngă lucrul la fermă, Tamara conduce și rubrici de nutriție în diferite mijloace media, organizează master class-uri și evenimente gastronomice în Moldova. Din 2015 desfășoară campania națională EcoLocal, promovînd agricultura ecologică în Moldova prin intermediul companiei sale „EtnoGastronomica". La începutul acestui an am mai primit o veste bună de la Tamara Șchiopu: lansează un nou proiect în domeniul alimentației corecte și sănătoase în centrele sociale independente din Moldova.

Tamara Șchiopu se află în Marea Britanie din anul 2003, iar pînă atunci a locuit în California, unde a studiat și a luat masteratul în Business Management. Chiar dacă de mulți ani este stabilită peste hotare, acesta nu este un impediment să se implice în soarta Republicii Moldova.

Elaborarea meniurilor alimentare nutritive și cost-eficiente pentru centrele sociale independente din Moldova este un nou proiect care va fi lansat în luna februarie de către Tamara Șchiopu.

Mai multe despre acest proiect aflați în interviul ce urmează:

- Cînd „s-a născut" ideea proiectului Elaborarea meniurilor alimentare nutritive și cost-eficiente pentru centrele sociale independente din Moldova?

- Ideea a apărut în 2016 cînd a început o campanie a părinților de a corecta alimentația copiilor în școli și grădinițe. Atunci m-am uitat peste normele existente și mi-am dat seama că nu doar bugetul limitat este vina unei alimentații sărăcăcioase. Mai sînt de vină și bucătarii care nu-și prea dau silința să pregătească ceva nou, dar mai ales – cerințele exagerate față de valoarea energetică a bucatelor, fapt care conduce la procurarea celor mai ieftine produse, de calitate dubioasă.

Atunci am scris o serie de articole la această temă, iar în 2016 am aplicat la un grant pentru a aduce cunoștințele și experiența mea în nutriție în unele instituții din țară. Am ales centrele sociale independente, pentru că sînt atașată de Centrul Phoenix de la Rîșcani, și pentru că în instituțiile independente există mai multă flexibilitate în procurarea ingredientelor.

- Ce vă propuneți să construiți sau să schimbați în societatea noastră prin intermediul acestui proiect?

- Scopul proiectului este de a perfecționa pe cît e posibil alimentația din centrele sociale pentru bătrîni și copii cu dizabilități. Îmi propun să reducem din produsele nocive, precum sînt zahărul, sarea și grăsimile saturate. Dar mai important, să mai scoatem din plictisul meniurilor de rutină, să includem niște rețete mai noi, simple, folosind produse autohtone de sezon. Îmi doresc să pun un licăr în ochii bucătarilor, care ar dori să iasă din zona lor de confort și să creeze ceva nou, în limitele bugetelor pe care le au.

Există un paradox în Moldova, unde meniurile sînt alcătuite nu de bucătari, ci de lucrătorii medicali. Eu cred că o formulă optimă ar fi colaborarea între ei, pentru a crea meniuri atît sănătoase, cît și delicioase.

Un meniu nutritiv este unul care oferă toate grupurile de nutrienți, în echilibru – proteine, carbohidrați, grăsimi, fibre vegetale, microelemente și vitamine, dar și apă. Principiul meu este unul simplu – de a folosi produse autohtone primare și de sezon. În luna februarie aceasta nu este atît de simplu că în luna septembrie, dar mă voi stărui să facem față provocării.

- Cine face parte din echipa proiectului?

- Eu lucrez împreună cu Victoria Dunford, fondatoarea Centrului Phoenix de la Rîșcani și gazda cursului. Echipa ei de la Centru sînt foarte binevoitori și mă ajută să organizăm cursurile și să comunicăm cu beneficiarii, deoarece eu nu mă aflu permanent în Moldova.

- Beneficiarii direcți cine sînt?

- Beneficiarii direcți sînt bucătarii și lucrătorii medicali (responsabili de meniuri) de la centrele selectate. Dar pînă la urmă sper că vor beneficia persoanele care merg la centrele respective și se alimentează acolo. Sper că ei vor observa o schimbare în mîncarea de acolo. Am selecat centrele din jurul orășelului Rîșcani, pentru că proiectul se va desfășura la Centrul Phoenix din Rîșcani. Ca să nu călătorească foarte departe, ne-am axat pe regiunea de nord, și s-au înscris încă 5 centre din raion, care așteaptă cu nerăbdare să ne întîlnim.

- Care vor fi primele activități de pe agendă?

- În prima zi vom face cunoștință și vom avea un curs în teoria nutriției sănătoase. Vom analiza meniurile curente din punct de vedere ale nutriției și vom face o listă neagră de ingrediente care pot fi reduse sau eliminate. Vom analiza un meniu concret, și anume cel care va fi servit la prînz pentru participanți.

A doua săptămînă eu voi pregăti un meniu-model, folosind ingrediente locale și de sezon, și voi încerca să mă încadrez în bugetele locale. Vom analiza și acest meniu, din punct de vedere nutritiv și vom face o lista de alte rețete care ar putea înlocui rețetele curente, pentru a spori diversitatea meniurilor.

La ultima ședință participanții vor găti singuri, în baza celor studiate, și vom face o comparație între ceia ce vor găti și ceia ce gătesc acum. Sper să fie o diferență pozitivă.

Participanții vor primi daruri și unele utilaje mici de bucătărie care ar putea să le facă munca mai simplă.

Prima ședință cu centrele sociale va avea loc la 6 februarie, apoi pe 13 și pe 20 februarie. La sfîrșit voi elabora o serie de concluzii și recomandări pentru autoritățile naționale, în ce privește alimentația publică pentru centrele sociale.

- Care este aportul Biroului Relații cu Diaspora?

- Biroul Relații cu Diaspora și Organziația Internațională pentru Migrație sînt partenerii noștri și ei sînt cei care fac aceste proiecte posibile, prin finanțarea obținută de la Guvernul Elveției. În 2015 am avut o discuție cu cei de la BRD si am propus ca granturile obținute de ei să fie folosite în Moldova, nu doar peste hotare. Și mă bucur că programul Reîntoarcerea Profesională a Diasporei face exat acest lucru – susține membrii diasporei să vină în Moldova cu proiecte profesionale, precum e și exemplul meu, și sînt achitate toate cheltuielile. Un program excelent și încurajez membrii diasporei să mai aplice pînă la sfîrșitul lunii martie cu propunerile sale profesionale.

Source: www.stiripozitive.eu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
227 locuitori

Taraclia este un sat din cadrul comunei Sadîc, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Cantemir și la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1886.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.