|
Ostalep: Corpul diplomatic moldovenesc lucrează împotriva intereselor Moldovei (Video)
Mai mult de jumătate din corpul diplomatic moldovenesc lucrează împotriva intereselor țării noastre. Acest lucru l-a declarat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate în cadrul emisiunii "Moldovenii în străinătate".
"În ultimii ani, o mare parte a misiunilor moldovenești din străinătate s-au transformat, practic, în filiale ale Ministerului roman de Afaceri Externe. De acest lucru s-au ocupat și continuă să se ocupe ambasadorii noștri. Vă dau aici un exemplu: întîlnirile se organizează nu cu diaspora moldovenească la Ambasada Moldovei, pentru discutarea problemelor moldovenilor în străinătate, ci se fac la Ambasada României, cu participarea ambasadorului Republicii Moldova. El (ambasadorul) organizează întrunirea respectivă, dar la Ambasada Română și îi invită acolo numai pe acei care se consideră români. Astfel de exemple sînt multe. Astfel de ambasadori au fost recent numiți în alte țări și vor continua acolo aceeași activitate.
Din păcate, în multe ambasade ambasadorii își permit să vorbească deschis că ei sînt reprezentanți ai unei țări temporare. Sînt foarte mulți. Este puțin probabil că conducerea țării este la curent cu acest lucru. Pot să vă aduc mai multe zeci de exemple, cum contra banilor noștri moldovenești, ambasadele noastre lucrează împotriva intereselor noastre moldovenești.
Acum cîțiva ani, din întîmplare, a fost semnat un acord între Moldova și Ucraina (2010) privind protejarea intereselor diasporei în țările noastre. Ne-am luat angajamentul de a-i proteja pe ucraineni, iar Ucraina, respectiv, să promoveze interesele moldovenilor. România a reacționat imediat și i-a cerut Moldovei să abolească acest document, să nu-l promoveze, pentru că în acest acord nu este indicată promovarea diasporei moldovenești. România consideră că noi nu avem un astfel de drept. Am putea întreba însă dar cum merge lucrul de promovare a intereselor diasporei moldovenești din Ucraina. Răspuns: în nici un fel.
Putem face un sondaj în rîndul ambasadorilor, cerîndu-le să răspundă la întrebarea: de ce la ședința Guvernului, atunci cînd sînt numiți în funcție, jura credință țării noastre, iar atunci cînd se află în străinătate, fac exact opusul, spunînd că țara noastră nu ar trebui să existe și așa mai departe", a subliniat Ostalep.
Vă reamintim că în timpul emisiunii au fost discutate asemenea teme precum: dreptul la vot în străinătate, consolidarea și întoarcerea diasporei, interacțiunea diasporei cu autoritățile moldovene la momentul actual, rolul serviciilor consulare moldovenești etc.
Puteți viziona integral emisiunea AICI.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1790
- Populația:
- 2497 locuitori
Şipca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vesioloe și Şipca. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Şipca alcătuia 2497 de cetăţeni în anul 1997. Satul Șipca a fost menționat documentar în anul 1790.
Comments
(0)