Go to section: Nature and tourism
26 september 2018, 12:30 Nature and tourism views 10428
Planta care ne devorează
26 september 2018, 12:30 Nature and tourism views 10428

Planta care ne devorează

Cuvîntul "parazit" în raport cu ambrozia nu va fi considerat unul de ocară, în ciuda faptului că tot așa se numea hrana aromată a zeilor Olimpului, despre care se credea că dă nemurire și tinerețe veșnică.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a pregătit două proiecte de hotărîri de guvern, menite să înceapă lupta intensă cu acest "alergen periculos pentru sănătatea populației" (așa a fost catalogată ambrozia în nota informativă la proiectul unuia dintre documente). Dar această plantă dăunează nu doar sănătății oamenilor, ci și solului. Și mai strică și calitatea produselor lactate, lucru nu mai puțin important.

Nu se acorda atenție

Se știe că patria ambroziei este America de Nord. În Europa planta a fost adusă la finele sec. XIX cu semințele de trifoi roșu. Era cultivată în sudul Ucrainei și în Crimeea ca substituent al arborelui de chinină (a cărui coajă era folosită ca leac contra malariei), însă ulterior calitățile curative ale ambroziei nu au fost confirmate. Totuși, planta a început a se răspîndi treptat pe teritoriul Ucrainei și al Rusiei.

Potrivit doctorului în științe agricole Lilia Chisnicean, colaborator științific principal al Laboratorului plante aromatice și medicinale al Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AȘM, acum 40 de ani, pe cînd ea se pregătea să devină agronom, această plantă nici nu era studiată, deoarece era foarte rar întîlnită. În Moldova ambrozia a apărut în anii 1960-70, însă în perioada sovietică nu era răspîndită pe teritoriul republicii. Totuși, în acest răstimp ea s-a adaptat și a fost supusă selecției naturale, de aceea se dezvoltă foarte bine și ajunge la înălțimea de 2 metri. Crește chiar și pe soluri saline, grație rădăcinilor lungi (care pot ajunge la 4 m), este rezistentă la secetă, semințele ei reușind să se coacă perfect. O singură plantă sănătoasă poate da cca 4 mii de semințe. Germinează chiar și semințele de maturitate lapte-ceară.

Există peste 50 de specii ale acestei plante. În Moldova există trei dintre ele, însă cea mai cunoscută este Ambrosia artemisiifolia, care crește oriunde – în lanuri, pe marginea drumurilor, în orașe – mai ales acolo unde există mult soare și apă. Buruiana a devenit vizibilă în țara noastră în ultimii 20 de ani. Însă în aceste două decenii ea nu a fostinclusă în lista plantelor de carantină, deși în 1986 trei specii de ambrozie – cea cu frunze ca pelinul (Ambrosia artemisiifolia), în trei foi (A. trifida) și perenă (A. psilostachya) – au fost incluse în Lista dăunătorilor, a bolilor plantelor și buruienilor cu semnificație de carantină în URSS (în compartimentul „Cu răspîndire limitată pe teritoriul URSS"). După destrămarea Uniunii Sovietice acest document a devenit nul în RM. Dacă în Moldova independentă el ar fi fost actualizat, posibil că azi ambrozia nu ar domina teritoriul țării noastre.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

plante , Ambrozie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1723
Populația:
1476 locuitori

Sărata Nouă este un sat şi comună din raionul Leova. Sărata Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1476 de oameni. Satul Sărata Nouă a fost menționat documentar în anul 1723.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.