Go to section: Nature and tourism
21 august 2015, 11:06 Plant and animal world of Moldova views 11847
Proiect de salvare a speciilor rare de animale şi plante, implementat în Moldova
21 august 2015, 11:06 Plant and animal world of Moldova views 11847

Proiect de salvare a speciilor rare de animale şi plante, implementat în Moldova

Ministerul Mediului cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), lansează un proiect destinat conservării biodiversităţii prin politicile de planificare teritorială în Republica Moldova. Acesta va fi implementat în următorii patru ani şi are un buget de aproximativ 1 milion de dolari oferiţi de Fondul Global de Mediu.

Proiectul va sprijini elaborarea a patru planuri urbanistice şi două de dezvoltare a teritoriului în raioanele Soroca și Ștefan Vodă. De asemenea, urmează ca în legislaţia naţională relevantă să fie incluse aspecte de conservare a biodiversităţii, pentru a proteja speciile de plante și de animale periclitate și pe cale de dispariție, precum şi a habitatului lor, ca parte a procesului de planificare a teritoriului.

Acţiunile sunt în conformitate cu Convenţia privind Diversitatea Biologică, la care a aderat şi Republica Moldova, explică viceministrul Mediului, Victor Morgoci. „Proiectul lansat va contribui semnificativ la atingerea acestor scopuri prin crearea de coridoare ecologice şi planificarea durabilă a utilizării terenurilor în două raioane ale ţării, cu potenţial de replicare pe întreg teritoriul ţării", susţine oficialul.

Ca rezultat, aproximativ 170 de mii de persoane din raioanele Soroca şi Ştefan-Vodă vor beneficia de planuri urbanistice şi teritoriale compatibile cu diversitatea naturală, adaugă reprezentanta PNUD, Narine Sahakyan. „Aceasta se va materializa în păşuni, ecosisteme terestre si forestiere reabilitate, estimate la mii de hectare, habitate mai prietenoase pentru speciile din Cartea Roşie".

Pe dimensiunea biodiversităţii, PNUD Moldova a contribuit în 2013 la crearea Parcul Naţional Orhei. Au fost evaluate şi cartografiate ariile protejate ca exemple de conservare a biodiversităţii şi ulterior a fost elaborată o strategie naţională în domeniu.

Ritmul pierderii biodiversităţii în Republica Moldova este foarte rapid. Ediţia din 2015 a Cărţii Roşii include circa 200 de specii rare de animale şi plante, inclusiv 25 specii noi de păsări. În total, în listă sunt incluse 427 de specii, dintre care 219 specii de animale.

Source: trm.md

Keywords:

plante , animale , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1464
Populația:
4293 locuitori

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Elenovca, Briceva și Tîrnova. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Dondușeni și la 204 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4293 de oameni. Satul Tîrnova a fost menționat documentar în anul 1464.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.