Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
21 august 2015, 11:06 Flora şi fauna Moldovei views 11899
Proiect de salvare a speciilor rare de animale şi plante, implementat în Moldova
21 august 2015, 11:06 Flora şi fauna Moldovei views 11899

Proiect de salvare a speciilor rare de animale şi plante, implementat în Moldova

Ministerul Mediului cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), lansează un proiect destinat conservării biodiversităţii prin politicile de planificare teritorială în Republica Moldova. Acesta va fi implementat în următorii patru ani şi are un buget de aproximativ 1 milion de dolari oferiţi de Fondul Global de Mediu.

Proiectul va sprijini elaborarea a patru planuri urbanistice şi două de dezvoltare a teritoriului în raioanele Soroca și Ștefan Vodă. De asemenea, urmează ca în legislaţia naţională relevantă să fie incluse aspecte de conservare a biodiversităţii, pentru a proteja speciile de plante și de animale periclitate și pe cale de dispariție, precum şi a habitatului lor, ca parte a procesului de planificare a teritoriului.

Acţiunile sunt în conformitate cu Convenţia privind Diversitatea Biologică, la care a aderat şi Republica Moldova, explică viceministrul Mediului, Victor Morgoci. „Proiectul lansat va contribui semnificativ la atingerea acestor scopuri prin crearea de coridoare ecologice şi planificarea durabilă a utilizării terenurilor în două raioane ale ţării, cu potenţial de replicare pe întreg teritoriul ţării", susţine oficialul.

Ca rezultat, aproximativ 170 de mii de persoane din raioanele Soroca şi Ştefan-Vodă vor beneficia de planuri urbanistice şi teritoriale compatibile cu diversitatea naturală, adaugă reprezentanta PNUD, Narine Sahakyan. „Aceasta se va materializa în păşuni, ecosisteme terestre si forestiere reabilitate, estimate la mii de hectare, habitate mai prietenoase pentru speciile din Cartea Roşie".

Pe dimensiunea biodiversităţii, PNUD Moldova a contribuit în 2013 la crearea Parcul Naţional Orhei. Au fost evaluate şi cartografiate ariile protejate ca exemple de conservare a biodiversităţii şi ulterior a fost elaborată o strategie naţională în domeniu.

Ritmul pierderii biodiversităţii în Republica Moldova este foarte rapid. Ediţia din 2015 a Cărţii Roşii include circa 200 de specii rare de animale şi plante, inclusiv 25 specii noi de păsări. În total, în listă sunt incluse 427 de specii, dintre care 219 specii de animale.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

plante , animale , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
5960 locuitori

Slobozia Mare este un sat și comună din raionul Cahul. Slobozia Mare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cahul și la 205 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5960 de oameni. Satul Slobozia Mare a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.