Go to section: Cinema
06 november 2022, 11:30 Cinema views 8208
Cum era numit în glumă studioul „Moldova-film” (Video)
06 november 2022, 11:30 Cinema views 8208

Cum era numit în glumă studioul „Moldova-film” (Video)

Compozitorul Eugen Doga a colaborat anterior cu studioul Moldova-Film, a scris muzică pentru multe filme turnate pe acesta, iar personalul studioului a propus în glumă redenumirea acestuia în „MolDoga-film”, relatează Noi.md.

Potrivit experților în arta cinematografică, în medie, la studioul ”Moldova-film” în anii 70-80 se filmau 6-7 pelicule artistice de lung metraj și 3-4 scurtmetraje. De exemplu, în anul 1977, coloana sonoră pentru cele trei pelicule filmate la studioul ”Moldova-film – ”Rădăcina vieții” (regizor Nicolae Ghibu), ”Trînta” (regizor Anatol Codru) și ”Povestea lui Făt-Frumos” (regizor Vlad Ioviță) – a fost alcătuită de Eugen Doga.

La studioul ”Moldova-film” circula pe atunci o glumă, precum că acesta ar trebui să se numească ”MolDoga-film”.

Eugen Doga a scris muzică pentru comedia muzicală lansată în 1976, intitulată "Un caz la festival", regizată de Roland Vieru. Eugen Doga a colaborat și cu mulți alți regizori în acea perioadă.

Printre ei este și Ion Scutelnic, studentul lui Mihail Romm de la VGIC. Doga a compus coloana sonoră pentru comedia muzicală ”Cum să devii celebru”. Scenariul a fost scris de Constantin Șișcanu în colaborare cu Iurie Economțev. În această comedie muzicală au evoluat celebritățile noastre muzicale Aliona Beleac, Anastasia LazariucIurie Sadovnic, Ștefan Petrache. În rolul principal s-a filmat actorul și regizorul Serghei Prodan.

Cu Eugen Doga a colaborat și regizorul Valeriu Jereghi. Ei lucrau împreună la filmul "Vreau să cînt", în care rolurile principale au fost interpretate de Svetlana Toma (Rodica) și Grigore Grigoriu (Gheorghe).

În acest film au evoluat și cunoscuții noștri interpreți Ion SuruceanuMargareta Ivanuș, Almaza Vișnevscaia. Textele pieselor au fost scrise de Emil Loteanu și Gheorghe Vodă. S-au filmat și ansamblurile noastre de dans ”Bucuria” și ”Miorița”.

Nu voi trece cu vederea și una dintre lucrările muzicale de debut în film ale lui Eugen Doga în filmul regizorului Iacob Burghiu "Casă pentru Serafim", în care a jucat actrița, începătoare atunci, Svetlana Toma (în rolul Sofiei). Aud și acum acest vals minunat. Nu putem trece cu vederea nici filmele cu desene animate, a căror coloană sonoră a fost scrisă de compozitorii noștri, în special de Doga.

Experții în cinematografie menționează și una dintre lucrările muzicale de debut în film ale lui Eugen Doga în filmul regizorului Iacob Burghiu "Casă pentru Serafim", în care a jucat actrița, începătoare atunci, Svetlana Toma (în rolul Sofiei).

Doga a compus muzică minunată și pentru filme animate (seria de filme ”Guguță”), și pentru pelicule de scurt metraj, și pentru lungmetrajul ”Maria, Mirabela”, creat în colaborare cu Ion Popescu-Gopo și Natalia Bodiul. Creatorilor acestui film le-a fost conferit premiul festivalului republicat ”Barza de argint”

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1667
Populația:
1298 locuitori

Crăsnăşeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Crăsnăşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 12 km de oraşul Teleneşti şi la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1298 de oameni. Satul Crăsnăşeni a fost menționat documentar în anul 1667.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.