Go to section: Cuisine
11 june 2024, 13:05 Cuisine views 18638
REŢETA ZILEI: Borş cu porumb
11 june 2024, 13:05 Cuisine views 18638

REŢETA ZILEI: Borş cu porumb

Mod de preparare:

Ştiuletele semicopt se curăţă de pănuşi, de mătase, se fierbe cu capac, acoperit cu pănuşi, la foc mic. Se dezghioacă grăunţele. Sfecla mărunţită se înăbuşă în grăsime şi oţet. Varza se taie fidea. Ceapa şi morcovul, tăiate fidea, se prăjesc în pasta de roşii. Bulionul se dă în clocot, se pune varza, peste 10-15 minute - sfecla, ceapa şi morcovul. Cu 5-7 minute înainte de a se lua de pe foc, se adaugă porumbul, sosul alb, crenguţele de cimbru, sarea, piperul, foile de dafin. Se condimentează cu usturoi pisat şi verdeaţă şi se ia de pe foc.

Prepararea sosului alb: Făina se rumeneşte, se amestecă cu bulion, se pune sare, sosul se fierbe puţin şi se strecoară.

Prepararea chiflelor: Făina de porumb se opăreşte, se amestecă bine, se răceşte. Se adaugă drojdiile dizolvate în apă caldă, sarea, zahărul, grăsimea, făina de grâu şi se frământă aluatul. Se lasă la cald pentru 2-3 ore. Atunci când volumul aluatului va creşte de 2 ori, se  vor forma chifle, se vor mai lasă să stea puţin, apo se vor coace în cuptor.

Ingrediente:

  • 8 pahare  de bulion de carne,
  • 1 pahar porumb fiert sau conservat,
  • ½ căpăţână varză,
  • ½ sfeclă,
  • 1 morcov,
  • 1 ceapă,
  • 1 lingură de ceapă verde tăiată,
  • 2 linguri de pastă de roşii,
  • 2 linguri de untură de porc sau margarină,
  • 1 linguriţă oţet,
  • 2-3 căţei de usturoi,
  • cimbru verde,
  • 2 linguri verdeaţă tăiată.

Pentru mujdei:

Pentru sos alb:

  • 1 linguriţă făină de grâu,
  • sare.

Pentru chifle:

  • ¾ pahar făina de porumb,
  • 1 ½ pahare făină de grâu,
  • 1 pahar apă,
  • 1 lingură zahăr,
  • 1 linguriţă grăsime,
  • 2 linguri mujdei,
  • 25 g drojdii,
  • sare.

Keywords:

alimentatie , supa , reteta , bucataria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1781
Populația:
4415 locuitori

Pepeni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Romanovca, Pepeni, Răzălăi, Pepenii Noi. Satul Pepeni se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și 87 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4415 oameni. Localitatea a fost menționată documentar în 1781.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.