|
În Moldova a fost emis primul timbru poștal cu simbolul anului - Dragonul
Ambasada Chinei în Republica Moldova a organizat prezentarea primului timbru poștal cu simbolul anului 2024 - Dragonul, emis de întreprinderea "Poșta Moldovei" în cinstea An Nou Chinezesc, care va fi sărbătorit la 9 februarie.
După cum a remarcat ambasadorul Chinei, Yan Wenbin, în cadrul ceremoniei de prezentare a timbrului "Dragonul 2024", emiterea unui timbru pe care sînt reprezentate semnele zodiacului chinezesc este primul caz atît în Republica Moldova, cît și în relațiile dintre China și Moldova. "Acest lucru demonstrează pe deplin că prietenia, înțelegerea reciprocă și schimbul cultural dintre cele două țări au atins un nou nivel", a spus el.
Diplomatul a subliniat că emiterea timbrelor dedicate Anului 2024 al Dragonului, conform zodiacului chinezesc, a fost inițiată de Ambasada Chinei în Republica Moldova, organizată și realizată de Poșta Moldovei.
Autorul timbrului poștal cu dragonul este renumitul artist moldovean Vladimir Melnic, iar Victoria Tănase a realizat o muncă excelentă în organizarea și coordonarea acestui proiect. Yan Wenbin și-a exprimat recunoștința față de toți cei care au contribuit la emiterea acestui timbru și a mulțumit tuturor prietenilor moldoveni din diferite cercuri ale societății care au grijă, susțin și promovează prietenia și cooperarea dintre China și Moldova.
Diplomatul a explicat că Festivalul Primăverii și zodiacul chinezesc sînt culturi străvechi și obiceiuri populare unice în China. Fiecare an simbolizează unul dintre cele 12 animale zodiacale care formează un ciclu de 12 ani care se repetă, ceea ce reflectă pe deplin dorința oamenilor de a avea o viață frumoasă și o coexistență armonioasă între om și natură.
În prezent, aceste obiceiuri populare și cultura devin din ce în ce mai populare în întreaga lume. Recent, în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU a fost adoptată o rezoluție corespunzătoare, conform căreia Festivalul chinezesc al primăverii este inclus pe lista sărbătorilor Organizației Națiunilor Unite. Anul 2024 este Anul Dragonului, conform calendarului lunar. Dragonul simbolizează prosperitate, putere, încredere, veseli, energie și prosperitate.
"Timbrele concepute de partea moldovenească transmit perfect imaginea și semnificația Dragonului. Sînt convins că prima cooperare de acest gen între Ambasada Chinei și partea moldovenească este foarte reușită, deschizînd o nouă fereastră pentru poporul moldovean de a înțelege China. Și sper că această cooperare va continua și în viitor", a declarat ambasadorul Chinei în Moldova.
El a menționat că peste doar o săptămînă va fi sărbătorit Festivalul Primăverii. Potrivit tradiției chineze, diplomatul a felicitat pe toată lumea cu ocazia Anului Nou, a urat tuturor sănătate și toate cele bune, a dorit prosperitate și putere Chinei și Moldovei, fericire popoarelor ambelor țări și ca prietenia și cooperarea să atingă noi culmi.
"Dragonul este simbolul puterii, al vieții și al prosperității. De aceea, le urez tuturor moldovenilor bunăstare și tot binele, dar cel mai important, multă sănătate", a subliniat Yan Wenbin pentru portalul Noi.md
La rândul său, designerul timbrului dedicat Anului Dragonului, artistul plastic Vladimir Melnic, a declarat că întreaga muncă de realizare a acestei comenzi, dedicată Anului Nou Chinezesc, s-a bazat pe simbolurile chinezești. În special, ramura de sakura este simbolul vieții trecătoare, deoarece florile de pe copacul de sakura își emană parfumul timp de 10 zile, iar apoi cad. În partea de jos se află un felinar chinezesc, care simbolizează sfîrșitul Anului Nou Chinezesc, deoarece este urmat de o nouă sărbătoare, Festivalul Felinarelor.
Designerul timbrului a numit simbolic faptul că felinarul roșu atîrnă de o ramură de sakura, care vorbește despre natura trecătoare a vieții, iar sfîrșitul Anului Nou chinezesc este simbolizat de felinarul roșu. Toate culorile desenului de pe plic se regăsesc în blocul cu timbru.
"Roșul pentru chinezi este o culoare fundamentală folosită pentru a decora toate sărbătorile, care alungă spiritele rele și atrage norocul. De această culoare este și animalul mitologic, dragonul. Fundalul roz vine împletit cu florile roz de sakura. Are loc o împletire a vieții noastre: negru, alb, rozul trece în roșu, roșu - din nou în roz. Și toate acestea reprezintă narațiunea vieții noastre", a subliniat Vladimir Melnic.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1604
- Populația:
- 2157 locuitori
Selişte este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mana, Lucăşeuca și Selişte. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Orhei și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2157 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1604.
Comments
(0)