Go to section: Culture
03 february 2015, 15:32 Culture views 8857
Sute de mărţişoare pot fi admirate la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
03 february 2015, 15:32 Culture views 8857

Sute de mărţişoare pot fi admirate la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

O tradiţie veche de mii de ani are continuitate. În prima zi a primăverii, ne prindem la piept mărţişoare, simbol al renaşterii naturii, al victoriei binelui asupra răului. Cea mai mare varietate de mărţişoare o puteţi vedea până pe 31 martie la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, relatează Mesager.

Acum 13 ani, postul public de televiziune Moldova 1 a lansat iniţiativa ca meşterii populari şi toţi cei care confecţionează mărţişoare, să transmită muzeului o parte din rodul inspiraţiei primăvăratice.

„Suntem recunoscători celor de la Moldova 1, care au venit cu iniţiativa de a aduna de la oameni mărţişoare şi de a le transmite muzeului. Este cea mai mare expoziţie de mărţişoare din spaţiul acesta cultural purtător de mărţişoare. Ştiţi bine că milioane de oameni poartă mărţişoare, fiindcă această tradiţie este specifică mai multor culturi", afirmă Varvara Buzilă, director ştiinţific muzeu.

În expoziţie sunt sute de mărţişoare confecţionate de elevii de la instituţiile de învăţământ, Centrele de creaţie, precum şi de meşterii populari.

La sfârşitul anului 2015, la Biroul UNESCO va fi examinat dosarul înaintat de Republica Moldova, România, Bulgaria şi Macedonia privitor la înscrierea în prestigioasa listă a patrimoniului mondial a mărţişorului şi altor practici culturale asociate zilei de 1 martie. Astfel, mărţişorul, dintr-o valoare naţională are şanse să devină o valoare mondială.

Source: trm.md

Keywords:

Martisor , tradiții , expoziție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1788
Populația:
3089 locuitori

Ochiul Alb este un sat şi comună din raionul Drochia. Ochiul Alb este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Drochia și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3089 de oameni. Satul Ochiul Alb a fost menționat documentar în anul 1788.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.