Go to section: Culture
24 january 2014, 10:50 Culture views 10812
Expoziţie cu aromă de cafea la Muzeul Naţional de Etnografie
Photo: publika.md
24 january 2014, 10:50 Culture views 10812

Expoziţie cu aromă de cafea la Muzeul Naţional de Etnografie

240 de ibrice, cafetiere şi aparate de cafea au fost prezentate astăzi, la o expoziţie inedită, în Capitală. La Muzeul Naţional de Etnografie şi Artă Naturală sînt expuse şi ceşti pentru cafea. Unele dintre ele datează din secolul al XVII-lea.

Organizatorul expoziţiei spune că i-a luat aproape 4 decenii ca să adune toate obiectele expuse.

"Aceste ibrice sînt folosite de oameni de mai bine de 500 de ani. Şi acum, în Etiopia, lumea continuă să prepare cafeaua la foc sau pe cărbuni într-un astfel de vas. În anul 1977, sora mi-a dăruit prima ceaşcă de cafea, iar acum am 1500 de obiecte în colecţie", a declarat colecţionarul Alexandru Stukalov.

La expoziţi au fost vernisate şi 28 de tablouri, unele realizate în zaţ de cafea.

"În dependenţă de consistenţa cafelei poţi să obţii diferite nuanţe pe diferite suprafeţe, hîrtie, pînză", a menţionat pictorul Dumitru Balica.

Iar vizitatorii spun că au avut şansa de a vedea aparate de cafea din toată lumea, adunate într-un singur loc.

"O colecţie foarte bogată, începînd cu acele cafetiere vechi din Etiopia. Nu m-am aşteptat să văd aşa ceva. Şi, desigur, mi-am adus aminte de ibrice de pe vremea bunicii ", a spus o vizitatoare.

"Obiectele sînt într-adevăr unice. Datorită lor afli cum a fost evoluţia aparatelor de cafea", a mărturisit un vizitator

Expoziţia va fi deschisă pînă pe 23 februarie.

Source: publika.md

Keywords:

expoziție , cafea , muzeu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1602
Populația:
11104 locuitori

Rîşcani este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Rîşcani. Amplasat  în partea de nord-vest a republicii, pe rîuleţul Copăceanca, oraşul este situat la o distanţă de 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 11104 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii datează din anul 1602, cînd o parte a Rîşcanilor de azi, Nagoreni, este întărită lui Vlaicu Vătah şi rudelor sale.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.