Go to section: History
27 january 2022, 18:10 History views 3155

27 january 2022, 18:10 History views 3155

"Pumni". Povestea uimitoare a monumentului victimelor fascismului

În fiecare an, pe 27 ianuarie, în întreaga lume progresistă este marcată Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului,, una dintre cele mai tragice date din istoria poporului evreu și a întregii omeniri, relatează Noi.md.

Anume în această zi, acum 77 de ani, trupele sovietice au eliberat lagărul de concentrare de la Auschwitz, unde, potrivit datelor istorice, au fost uciși cel puțin 1,5 milioane de oameni, majoritatea evrei. Holocaustul a lăsat o amprentă în istoria Moldovei contemporane, însă pînă astăzi paginile acelor zile sîngeroase sînt puțin studiate.

Unul dintre principalele simboluri ale memoriei victimelor Holocaustului din Moldova a fost monumentul „Victimelor fascismului”, cunoscut sub numele de „Pumni”, o operă a vestitului pictor monumentalist moldovean Aurel David, autor al celebrei lucrări „Arborele Eminescu” și al mozaicului „Plugarul Universului” de pe fațada Centrului Republican de Tineret .

Monumentul victimelor fascismului este situat în sectorul Rîșcani, cartierul Poșta Veche. A fost instalat în 1991 la locul execuției în masă a evreilor, țiganilor, rușilor și moldovenilor de către naziști. Istoria creării acestei compoziții puternice este foarte simbolică. Maestrul a fost atît de cufundat în procesul creativ de realizare a monumentului, încît nu a calculat dimensiunile acestuia, care erau incomparabile cu atelierul în care lucra. Sculptorul Aurel David a fost nevoit să spargă peretele atelierului său pentru a scoate macheta monumentului pentru turnarea ulterioară și montarea lui. Se știe că acest fapt a fost surprins de regretatul fotograf moldovean Nicolae Răileanu. Urmele acestui zid restaurat pot fi încă văzute în curtea din spate a atelierului din capitală, situat pe strada Dimo, 5/4, în sectorul Rîșcani.

Monumentele victimelor nazismului, fascismului sau Holocaustului sînt proprietate publică în Moldova, acestea regăsindu-se în capitală - Chișinău, Orhei, Bălți, Rîbnița, Soroca, Bender, Perepeni. Menirea lor este să nu permită oamenilor să uite lecțiile tragice ale istoriei prin care au trecut victimele fasciștilor.

În perioada 24-30 ianuarie, țara noastră găzduiește „Săptămîna Memoriei Victimelor Holocaustului.” În aceste zile se vor desfășura o serie de diverse evenimente dedicate acestei date importante: mitinguri, expoziții, proiecții de filme, mese rotunde, conferințe etc.

Ana Russu

Source: noi.md

Keywords:

Holocaust , fascism , monument

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
1312 locuitori

Bălţata este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Bălţata de Sus, Bălţata, Sagaidacul de Sus şi Sagaidac. Satul este situat la o distanţă de 28 km de oraşul Criuleni şi la 14 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituie 1312 oameni. Satul Bălţata a fost întemeiat între anii 1906–1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.