Go to section: History
13 june 2023, 10:30 History views 69253
Seceta şi foametea din 1946-1947 şi deportările
13 june 2023, 10:30 History views 69253

Seceta şi foametea din 1946-1947 şi deportările

Războiul a adus pagube enorme gospodăriilor ţărăneşti. Lipsa de unelte agricole, de forţă de tracţiune (rechiziţionată cînd de o armată, cînd de alta), de seminţe, de braţe de muncă au făcut ca volumul producţiei agricole în anii 1944-1945 să fie foarte mic. În anul 1946 au fost foarte puţine precipitaţii atmosferice. Seceta – una din cele mai straşnice – a spulberat ultima speranţă de a mai recolta ceva. Impozitele în natură trebuiau să fie achitate de ţăranii rămaşi unul la unul cu pămîntul împietrit. În urma subnutriţiei îndelungate, a epidemiilor de tifos, de malarie mortalitatea a luat proporţii dezastruoase.

Cauzele erau nu numai de ordin natural, ci şi rezultat al acţiunilor statului sovietic, pe lîngă repercusiunile negative ale războiului şi ale condiţiilor climaterice nefavorabile; o cauză importantă au fost şi planurile exagerate de predare a produselor agricole la stat. Cu preţul jefuirii ţărănimii a fost îndeplinit planul de predare a cerealelor la stat în 1944 şi 1945. Dar în 1946 acest plan s-a dublat. Conducerea de partid şi de stat şi-a demonstrat nedorinţa şi incapacitatea de a soluţiona problemele apărute. Nu a avut curaj politic să informeze organele de stat unionale privind gravitatea situaţiei şi să preîntîmpine declanşarea dezastrului. În anii 1946-1947 a avut loc o foamete groaznică care a răpit circa 200 mii de vieţi omeneşti.

Pentru lichidarea consecinţelor tragice o parte din produsele rechiziţionate au fost întoarse, s-au adus alimente şi seminţe pentru semănatul de toamnă şi de primăvara în anii 1946-1947. Însă acest ajutor n-a fost suficient. În februarie 1947 Moldova a fost vizitată de locţiitorul şefului Guvernului Sovietic A.N. Kosîghin, care a întreprins o serie de măsuri eficiente pentru a ameliora situaţia. Drept urmare, aproape 1,2 mil. de oameni au primit ajutoare materiale. În pofida măsurilor întreprinse mortalitatea era destul de mare, abia la sfîrşitul anului 1947 ea s-a redus la nivelul limitelor naturale.

Plus la aceste nenorociri, în anii 1949-1950 asupra populaţiei s-a abătut şi altă urgie: deportările masive în raioanele îndepărtate ale U.R.S.S. Cei mai buni gospodari şi mai înstăriţi ţărani, circa 35 mii de oameni, au fost ridicaţi și trimiși în Siberia şi în Kazahstan.

Totodată, vă reamintim că informații amănunțite referitoare la Istoria Moldovei în secolul al XX-leaMoldova în anii Primului Război MondialRepublica Democratică MoldoveneascăEvoluția politică a Basarabiei în perioada dintre cele două războaie mondialeMoldovenii din stînga NistruluiMoldova în anii 1941-1944Constituirea și evoluția politică a R.S.S.M. în anii 1940-1991Știința și cultura în Republica Moldova pot fi găsite la compartimentul ISTORIA a proiectului moldovenii.md.

 

Keywords:

istoria , seceta , foamete , deportare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
192 locuitori

Zolonceni este un sat din cadrul oraşului Criuleni, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Criuleni și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 192 de locuitori. Satul Zolonceni a fost menționat documentar în anul 1607.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.