Ghevrec (uscăţele, mîncare găgăuzească)
Ingrediente:
- 5 ouă,
- 2/3 pahar zahăr,
- 2½ pahare făină,
- 80 g rachiu sau spirt,
- 1 lingură zahăr vanilat,
- ½ pahar zahăr tos,
- 5 pahare ulei.
Mod de preparare:
Ouăle se amestecă bine cu zahăr, zahărul vanilat şi spirt, treptat adăugîndu-se făina. Se frămîntă aluat nu prea dens, se lasă pentru 30 minute. Aluatul se întinde cît mai subţire şi se taie fîşii cu lungimea de 8-10 cm şi lăţimea de 4-5 cm. La mijlocul fiecărei fîşii se face cîte o tăietură de-a lungul şi în această tăietură se bagă un capăt al fîşiei. Ghevrecul se prăjeşte într-o cantitate mare de ulei călit, se usucă şi se presară cu zahăr tos.
Preparat culinar pregatit la restaurantul „Kvint Palace”
bucatar-sef Bostanica Angela
or. Chisinau, str. Alba Iulia, 190/1
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1546
- Populația:
- 2087 locuitori
Cernoleuca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Cernoleuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat pe pîrâul Cubolta, la o distanță de 15 km de orașul Dondușeni și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2087 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cernoleuca datează din anul 1546.