Ţopa Tudor

Ţopa Tudor ‒ publicist, scriitor, scenarist, om politic, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Născut la 13 octombrie 1932 în satul Chiţcanii Vechi, raionul Teleneşti, Republica Moldova. După ce îşi face studiile la şcoala primară din satul natal şi la şcoala medie din Teleneşti, îşi continuă studiile la Universitatea de Stat din Chişinău la Facultatea de Filologie (1952-1957). După absolvirea Universităţii activează în calitate de jurnalist la diferite publicaţii periodice: „Tinerimea Moldovei”, „Tribuna”, „Moldova socialistă” (din 1990 „Moldova Suverană” (1988-1994). Din anul 1957 este membru al Uniunii Jurnaliştilor, ca apoi să fie ales a fost ales de două ori preşedinte al acesteia.

A debutat cu cartea „Dreptul la nemurire” în anul 1967. Ca apoi să semneze circa 60 de cărţi de proză documentară eroico-patriotică. A colaborat activ cu studioul „Telefilm-Chişinău”, dar şi cu redacţia revistei satirice „Usturici” a studioului „Moldova-film”, scenariile lui, fiind pline de satiră şi umor. Devine membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova în anul 1983.

Participant activ la mişcarea de deşteptare naţională şi revenire la valorile naţionale, dă dovadă de curaj şi verticalitate atunci, cînd decide publicarea în ziarul „Moldova socialistă”, pe care-l conducea, a proiectului alternativ al Legii despre Limba de Stat, propus de Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Pe parcursul anilor 1990-1994 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

La iniţiativa lui Tudor Ţopa şi cu implicarea lui nemijlocită a fost editată culegerea „Mănăstiri basarabene” (1995). Şi-a dat toată silinţa în calitate de alcătuitor la editarea enciclopediei „Localităţile Republicii Moldova” în 15 volume.

Premii şi titluri:

  • Laureat al Premiului Boris Glavan,
  • deţinător al Premiul Uniunii Jurnaliştilor din URSS,
  • deţinător al Premiul de Stat al Republicii Moldova,
  • i-a fost acordat titlul onorific de Om Emerit al Republicii Moldova,
  • decorat cu medalia „Meritul Civic” şi „Ordinul Republicii”.

Filmografia „Telefilm-Chişinău”:
„Familia Vetrilă”, 1982 ‒ documentar,
„Pe muchia ofensivei”, 1984 ‒ documentar,
„În spatele frontului”, 1980 ‒ documentar.

Revista televizată „Usturici”:
„Au economisit” (№ 5, 1979).

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2319 locuitori

Băneşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Băneşti și Băneştii Noi. Localitatea se află la distanţă de 8 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2319 oameni. Satul Băneşti a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.