Raşeev Nicolai

Nicolai Raşeev - regizor, scenarist, actor. Om Emerit în Arte a Ucrainei (2000).

S-a născut la 8 aprilie 1935 în or. Kiev, Ucraina. A absolvit şcoala medie cu medalia de aur, Institutul Politehnic de la Kiev, Facultatea Scenaristica la VGHIK şi Cursurile Superioare de Regie de pe lîngă Uniunea Cineaştilor din URSS (1966).

Activitatea de creaţie și-a început-o la Televiziunea Naţională din Ucraina. Pe urmă s-a mutat cu traiul la Chişinău, unde și-a continuat activitatea la Televiziunea Națională a Moldovei şi la Studioul Cinematografic "Moldova-film", unde a realizat filmul artistic de scurtmetraj "Ceaţa", lucrarea sa de diplomă de la Cursurile Superioare de Regie de la Moscova.

La Studioul Cinematografic "A. Dovjenco" din Kiev a luat parte la realizarea filmului "Verticala". Tot acolo, în colaborare cu regizorul Alexandru Muratov a filmat filmul artistic "Mica orchestră şcolară" (1968). A mai luat parte şi la crearea filmului "Bumbăraş" cu Valeri Zolotuhin în rolul principal. Acest film a fost distins cu Premiul Mare pentru ce mai bună regie la Festivalul Filmelor Televizate din or. Taşkent (1973). Fiica regizorului - Natalia a moștenit dragostea pentru cinematografie și a urmat calea tatălui său, absolvind Universitatea de Cinema şi TV "I. C. Carpenco-Carîi" de la Kiev (1997) și devenind actriţă. N. Raşeev s-a filmat şi el în calitate de actor în cîteva roluri episodice în filmele regizate de el.

Filmografia:

"Eugen Ureche" (1963) film-portret, scenariul şi regia, "Telefilm-Chişinău",
"Ceaţa" (1965) artistic, scurtmetraj, scenariul şi regia, "Moldova-film",
"Bumbaraş" (1971) telefilm artistic, după povestirile lui Arkadi Gaidar (în colaborare cu A. Narodiţki),
"Rezervaţia iepurilor" (1972) artistic, regizor,
"Regii şi varza" (1973) artistic, regizor,
"Teatrul unui actor necunoscut" (1976) artistic, regizor şi coautor de scenariu, împreună cu Iu. Smolici,
"Un măr pe palmă" (1981) artistic, regizor,
"Faceţi clovnul să rîdă" (1984) artistic TV,
"Dragoste faţă de cei apropiaţi" (1988) artistic, regizor.

A mai participat la crearea: "Un film despre film" (2008) documentar, "Adevărul meu" (2010) documentar, "Blestemul lui Valeri Zolotuhin" (2010) documentar.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
230 locuitori

Cotovca este un sat din cadrul comunei Carmanova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Grigoriopol și la 73 km de Chișinău. Populaţia satului Cotovca alcătuia 230 de oameni în anul 2001. Satul Cotovca a fost întemeiat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.