Șoihet Semion

Semion Șoihet – arhitect moldovean. S-a născut la 1 ianuarie 1931, în Dubăsari. Câțiva ani mai târziu, familia a trebuit să se schimbe cu traiul la Voronej. Cînd a început războiul, tatăl sau a plecat pe front, iar familia a fost evacuată în Asia Centrală.

După sfîrșitul războiului, Semion Șoihet a revenit în Dubăssari. La întoarcere în patrie, si-a început studiile la școala №1 din oraș.

După absolvirea școlii medii, el devine student al facultății de arhitectură a Institutului Politehnic din Tașkent. După finisarea studiilor, în 1956, Semion Șoihet, deținînd diploma de inginer-arhitect, a fost repartizat cu serviciul la calea ferată din Akmola (în prezent – Astana, capitala Kazahstanului). După lungi negocieri, tânărul specialist a reușit să obțină permisiunea de a se transfera acasă – în Republica Moldova. Prima lucrare, încredințată lui Semion Șoihet, a fost elaborarea planurilor generale de dezvoltare a șapte orașe (Leova, Comrat, Cahul, etc). Realizarea acestor planuri i-a adus faimă arhitectului novice și a fost primul pas în profesie.

Tînărul specialist a fost acceptat pentru o perioadă de probă de trei luni la Institutul de Proiectare. Activitatea temporară în această instituție s-a transformat într-o perioadă de zeci de ani. Mai mult de 50 de ani Semion Șoihet a activat în cadrul Institutului de Proiectare din Chișinău "Urbanproekt" (inițial "Moldgiproselstroi", apoi "Moldgiprostroi").

De-a lungul vieții sale, el participat în mod regulat la diverse concursuri pentru cele mai bune clădiri, structuri, districte, monumente etc. Arhitectul Semion Șoihet a avut parte de peste treizeci de victorii la aceste concursuri.

În cei peste cincizeci de ani de activitate în cadrul Institutului de Proiectare, Semion Șoihet a parcurs calea de la simplu colaborator pînă la funcția de arhitect-șef al instituției. Sub coducerea sa au fost elaborate planurile generale de dezvoltare a celor mai importante orașe din Republica Moldova – Bender, Tiraspol, Bălți, și multe altele.

Semion Șoihet a fost conducătorul echipei de arhitecți care au elaborat proiectul Circului National, distins în anul 1984 cu Premiul de Stat. După proiectul său a fost construit și Palatul de Cultură a Feroviarilor din Chișinău.

Șoihet a fost câștigătorul concursului pentru proiectarea complexului operației Iași-Chișinău, planificat pentru a fi instalat în zona circului din Chișinău. După spusele lui Semion Șoihet, proiectul a fost adoptat de toate instanțele, pînă la Gosplanul URSS, și chiar s-au alocat bani. Dar începutul perioadei de restructurare a făcut imposibilă realizarea acestui proiect.

Liceul moldo-francez "Gh. Asachi" de asemenea este proiectul lui Semion Șoihet. Dat fiind faptul că școala trebuia fi construită într-un termen restrîns, pînă la începutul anului școlar, proiectul a fost realizat din carcase și prefabricate industriale. După aceeași metodă a fost construită și Casa Presei.

Semion Șoihet este autorul terenului acoperit de tenis din Chișinău, piețelor din Tiraspol și Bender și a multor clădiri publice.

Сele mai valoroase lucrări ale lui Semion Șoihet cu care se mîndreșre arhitectul emerit al republicii sunt Memorialul din Șerpeni și Memorialul Gloriei Militare din Chișinău. O realizare reușită a sa arhitectul consideră Monumentul victimelor Holocaustului din Chișinău. După spusele lui Semion Șoihet, în acest obiect nu se vede fastul, el reprezintă o conexiune emoțională cu publicul.

Dintre proiectele nerealizate, arhitectul pe drept se mîndrea cu obiectul ce trebuia să apară pe dealul Rîșcani. Au existat planuri de a construi pe acest loc un complex agro-industrial, cladire adminisratvă, sală de expoziții și sală de sport cu toată infrastructura.

Semion Șoihet – unul dintre puținii chișinăuieni care s-a învrednicit în timpul vieți de o placă comemorativă pentru contribuția sa la dezvoltarea arhitecturii moldovenesti. Placa memorială a fost instalată pe clădirea Ministerului Agriculturii, proiectată, de asemenea, de Semion Șoihet. Sub conducerea sa a fost modernizat Memorialul Gloriei Militare din Chișinău "Eternitate". Tematica memorială era considerată de arhitect drept una de frunte în activitatea sa.

Semion Șoihet – arhitect emerit al RM, laureat al Premiului de Stat, cavaler al distincțiilor de stat: Medalia "Gloria Muncii" și Ordinul de Onoare.

Semion Șoihet a decedat la vîrsta de 79 ani, la 24 decembrie 2010.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1752
Populația:
10005 locuitori

Sucleia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Este o suburbie a orașului Tiraspol. Localitatea se află la distanța de 82 km de Chișinău. Populaţia satului Sucleia alcătuia 10 005 oameni în anul 2004. Satul Sucleia a fost menționat documentar în anul 1752.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.