18 february 2011, 10:21 views 47857
Materiale din compartiment: Photo gallery | Video gallery |

Teatrul Național "Mihai Eminescu"

Teatrul Național "Mihai Eminescu"

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” a luat fiinţă la 10 octombrie 1920 din initiativa unui grup de fruntaşi ai vietii publice locale în frunte cu Sergiu T.Niţă, ministru al Basarabiei în guvernul României, Ştefan Ciobanu, membru al Academiei Române, scriitorii Nicolae N.Beldiceanu, Nicolae Beldiman, Leon Donici şi regizorul Gheorghe Mitu Dumitriu. Prima stagiune a fost deschisă cu  spectacolul "Fântâna Blanduziei" de Vasile Alecsandri. Această trupă a activat o singură stagiune, reuşind să joace peste 25 de premiere. În anul 1922, la cererea Ministerului Culturii din Bucuresti este întocmit un proiect  în vederea constituirii unei Trupe Permanente de Propagandă a Ministerului Artelor pentru Basarabia, Bucovina şi Transilvania. Actorilor bucuresteni Vasile Leonescu şi Constantin Mărculescu li s-a încredintat reorganizarea Teatrului din Chisinau, care în noua sa componenţă a pus în scenă piese originale, dar si lucrari din dramaturgia clasică franceză, italiană, rusă, norvegiana.

Timp de un deceniu directoratul Teatrului National din Chisinău a fost asigurat de personalităţi marcante ca George Topârceanu,  Corneliu Sachel Arescu, Ion Livescu. Actori de renume precum Emil Botta, Stefan Braborescu, Sergiu Cujbă, Mişu Fotino au însufleţit chipuri si forme la rampa primului teatru profesionist de la Chișinău.

Prin  ordinul ministerial din anul 1935 "din motive financiare" Teatrul Naţional din Chișinău, alături de cele din Craiova şi Cernauti a fost "suspendat". Primul Teatru National din Chisinau nu s-a bucurat de longevitate, dar existenta lui a avut o mare importanta pentru cultura Basarabiei.

In anul 1933, la Tiraspol, capitala Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti, a fost înfiinţat Teatrul Moldovenesc de Stat. După 28 iunie 1940, cînd teritoriul dintre Nistru și Prut a fost incorporat în URSS, în baza Teatrului din Tiraspol a fost organizat Teatrul Moldovenesc de Stat al RSSM cu sediul la Chisinau, purtînd din 1954 numele lui A.S.Puşkin. Trupa care activase la Tiraspol şi care în majoritate s-a mutat la Chișinău, a fost aici completată cu forţe artistice basarabene.

Dintre spectacolele de rezonanţă ale acestui teatru de o valoare artistica incontestabilă au fost: "O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale, regia Eugeniu Ureche; "Ovidiu" V.Alecsandri, regia Victor Gherlac; "Tache, Ianche şi Cadar" de V.I.Popa, regia Valeriu Cupcea; "Regele Lear"  Shakespeare, regia Victor Gherlac;  "Romeo si Julieta" Shakespeare, regia Andrei Băleanu, etc. Un fericit tandem de creaţie s-a înfiripat între autorul dramatic Dumitru Matcovschi şi regizorul Veniamin Apostol dînd naştere unor spectacole ca "Tata", "Preşedintele", "Pomul vieţii" şi "Abecedarul" care au jucat un rol remarcabil în mişcarea de renaştere naţională.

In anul 1994 teatrul devine National "Mihai Eminescu". O nouă filă în istoria teatrului a fost înscrisă de tinerele talente, absolventi ai prestigioaselor şcoli de teatru din Moscova, Tbilisi, Iaşi, Chişinau. Timp de cîţiva ani colectivul Teatrului Naţional  a montat circa 30 de premiere: "Legături primejdioase" dupa Ch.de Laclos; "Un veac de singurătate" dupa G.G.Marquez; "Amadeus" dupa P.Shaffer; "Steaua fără nume" de M.Sebastian; "Anna Karenina" dupa L.Tolstoi – toate în regia  lui  S.Vasilache; "Cumetrele" de   M.Tremblay, regia P.Bokor (Canada); "Hamlet" de Shakespeare, regia S.Vasilache; "Apus de Soare" de B.S.Delavrancea, regia N.Toia (Bucuresti); "Scoala nevestelor" de Moliere, regia A.Kiriuscenko (Moscova); "Fratii Karamazov" dupa F.Dostoievski, regia S.Vasilache; "Cine are nevoie de teatru?" de T.Wertenbaker, regia P.Bokor (Canada).

Spectacolele Teatrului National au cucerit simpatia publicului la prestigioase festivaluri: Festivalul “I.L.Caragiale” Bucuresti, 1993; 1994; Festivalul scolilor europene de teatru, Tirgul Mures, 1994; Festivalul de comedie Bucuresti,1995; Festivalul “A.P.Cehov” Moscova, mai 1998; Festivalul Divadelna Nitra’98, Slovacia; Festivalul “Zolotoi Liv” Lvov (Ucraina), 1998; Festivalul de Comedie din Vaslui 2000, 2005, 2008. Gala Teatrelor Nationale (Cluj-Napoca, 2000); Festivalul de Teatru Experimental dinTeatrelor Nationale (Cluj-Napoca, 2000); Festivalul de Teatru Experimental din Cairo 1996, 2001, 2005 s.a.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
981 locuitori

Popovca este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 981 de oameni. Satul Popovca a fost menționat documentar în anul 1886.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.