Materiale din compartiment: Photo gallery | Audio gallery | Video gallery |

Edict

Formația „Edict" a fost fondată în anul 2000 de către Valeriu Cataragă şi a activat un timp pe lîngă Casa de Creaţie a Сopiilor de la Chişinău, unde lucra fondatorul.

Componența formaţiei s-a schimbat de mai multe ori de la fondare. La începuturi solistă a formaţiei a fost Cezara. Ulterior, locul Cezarei a fost ocupat de Margareta Iarovoi, care era solistă, vioristă şi (uneori) textieră. Alţi membri ai trupei în acea perioadă de timp: Adrian Sănduţă ‒ chitară, Adrian Cataragă ‒ tobe, Ruslan Cîrlici ‒ chitară-bas şi Elena Gatcina ‒ clape, vocal. Toţi aveau studii muzicale ‒ şcoală, colegiu, academie, toţi nu concepeau o altă carieră decît una în domeniul muzicii.

Formaţia „Edict" în prima componenţă a reuşit să adune piese suficiente pentru un album, dar nu au mai reuşit să-l lanseze. Au făcut un album la comanda Direcției Cultură Chişinău în anul 2004 ‒ „Unde eşti?", în 1000 de exemplare. Albumul conţine 15 piese pe versuri de: M. Eminescu, D. Matcovschi, C. Popovici, V. Gorgos, S. Berghi, I. Gîrlea, N. Sambris, E. Morari şi M. Iarovoi.

Lansarea oficială a trupei „Edict" pe scena muzicală a republicii a avut loc în 2003, de atunci formaţia a participat la o serie de concursuri şi festivaluri, obţinînd mai multe premii importante, printre care, premiile II şi III la secţiunea „creaţie" la Festivalul „Două Inimi Gemene", premiul Teo Peter, cîştigat în 2006 la Festivalul de la Mamaia şi respectiv, premiul III la secţiunea „interpretare", obţinut la acelaşi concurs în anul 2007 etc. Videoclipul „Tu erai cerul" le-a adus succes la Festivalul de scurt metraj „Cronograf" de la Chișinău.

În anul 2006 trupa „Edict" s-a numărat printre invitaţii de onoare ai Festivalului Internaţional de la Braşov „Cerbul de aur", susţinînd un recital muzical, apoi şi la Festivalul Muzical de la Năvodari, Callatis şi Vama Veche etc. Formaţia a participat şi la preselecţia Eurovision 2006, atît din Republica Moldova, cît şi din România, ajungînd în ambele ţări în finală.

După o perioadă plină de succes, trupa a cunoscut şi zile mai puţin fericite, majoritatea membrilor trupei şi-au croit propriul drum: Cezara cîntă solo, Margareta Iarovoi face parte acum din legendara formaţie „Noroc" şi doar un membru din fosta componenţă a rămas fidel formaţiei ‒ Adrian Cataragă.

În anul 2012 s-a anunţat relansarea trupei „Edict" într-o nouă componenţă, alături de Adrian Cataragă sînt acum 5 tineri: Chiruţă Aurelian, Ustian Daniel, Frimu Maria Mihaela, Vieru Denis şi Cotruţa Eugeniu. Sînt tineri, energici, exersează mult, nu au studii muzicale, sînt amatori, visează, însă să obţină succese mari. Îşi propun să lărgească repertoriul trupei cu piese inclusiv şi în limba engleză. Astfel, s-ar putea ca cu noua lor piesă, prezentată de curînd „Baddy, Baddy" să reprezinte Elveţia la concursul Eurovision-2013.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
924 locuitori

Oneşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Oneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Strășeni și la 48 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 924 de oameni. Satul Onești a fost menționat documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.