Siminel Gheorghe

Siminel Gheorghe ‒ regizor, actor.

S-a născut la 2 martie 1930 la Chișinău, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului Teatral „A. Ostrovschi” de la Leningrad în anul 1952. Îşi începe activitatea artistică în calitate de actor pe scena Teatrului Moldovenesc Muzical-dramatic de Stat „A. Puşkin” (în prezent Teatrul Naţional „M. Eminescu”. Pe parcursul anilor 1962-1967 activează în calitate de regizor la Redacţia muzicală a Televiziunii Naţionale. Apoi din anul 1971-1976 este regizor la studioul „Telefilm- Chișinău”, iar începînd cu anul 1977 a început să lucreze la studioul cinematografic „Moldova-film”, AC „Viaţa” la fel în calitate de regizor.

Pentru filmul „Semănătorii” a primit în anul 1974 la Festivalul Unional de filme de la Tbilisi diploma pentru cea mai bună regie, iar în anul 1980 la acelaşi festival care s-a desfăşurat la Chișinău s-a învrednicit de premiul pentru cea mai bună regie a filmului „Responsabilitatea”.

A decedat la 9 ianuarie 1989 în oraşul Chișinău.

Filmografia «Telefilm-Chișinău»:
„Să nu-mi faceţi bine”, 1965 ‒ film-spectacol după piesa cu acelaşi nume de Gh. Malarciuc,
„Joc”, 1967 ‒ film-concert,
„Stăpînii pămîntului”,1971 ‒ documentar,
„Aspiraţie”, 1972 ‒ documentar,
„Responsabilitatea”, 1971 ‒ documentar,
„Luminată de Octombrie”, 1973 ‒ documentar,
„Plugarii”, 1974 ‒ documentar,
„Moldova jubiliară”, l974 ‒ documentar,
„Fii fericit, omule”, l975 ‒ documentar,
„Oraşul meu”, l975 ‒ documentar.

„Moldova-film” (documentare):
„Higiena muncii la fabricile de lapte”, l978,
Chișinău ‒ capitala Moldovei sovietice”, 1978,
„Brigadierul”, 1979,
„Scriitorul şi timpul”, l979,
„Preşedinte”, 1980,
„Viţele dătătoare de viaţă”, l980,
„În numele viitorului”, 1981,
„Directorul sovhozului”, 1981,
„Brazdele vieţii mele”, l982,
„Avem cinzeci”, l983,
„După noi vin feciorii”, 1984,
„Crama republicii”, 1984.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1720 locuitori

Ucrainca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ucrainca și Zviozdocica. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Căușeni și la 104 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1720 de oameni. Satul Ucrainca a fost menționat documentar în anul 1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.