Barbă Victoria

Barbă Victoria - regizor, scenarist, pedagog, creator şi conducător al primului Centru de animaţie creativă a copiilor din lume - „Floricica”.

S-a născut la 19 septembrie 1926 în oraşul Tambov, Rusia. A studiat la Leningrad la Colegiul Superior de Artă Industrială „V. Muhin”, iar apoi la Institutul Pedagogic de Stat din Moldova „Ion Creanga”, pe care-l absolveşte în anul 1958.

Îşi începe cariera artistică în anul 1956 în calitate de şef al Studioului de Artă la Palatul Pionierilor din Chișinău. Pe parcursul anilor 1963-1967 ea este şefa secţiei de arta de la Palatul Pionierilor din Krasnodar, Rusia. Iar din 1967-1977 - director artistic al Studioului de Artă pentru Copii „Floricica” la Palatul Pionierilor de la Chișinău, care a fost primul din lume (iar pe parcursul a circa 10 ani unicul din lume) studio de filme în desen animat pentru copii.

Iar începînd cu anul 1977 şi pînă în 1997 studioul „Floricica” devine parte componentă a uniunii de creaţie „Moldova-film”, Victoria Barbă regizor a acesteia. Din 1997 şi pînă în prezent ea este preşedinte al Centrului de creaţie de animaţie pentru copii „Floricica”. Este membră a Uniunii Cineaştilor din Moldova.

La studioul „Floricica”, pe peliculă de 16 mm au fost filmate aproximativ 50 de filme în desen animat, care au fost premiate la festivalurile cinematografice internaţionale de amatori: „Kinomarina” de la Odessa, „Primăvara Kaunas-ului” din Lituania, „Toamna Liepaja” din Letonia, «MONS-80” din Belgia , «FAZY» din Ungaria, „X Muse” de la Chișinău, „UNICA” din Ţările de Jos, etc.

Victoria Barbă este conducător artistic, scenarist şi regizor (unele în colaborare cu soţul său Iosif Barbă) a tuturor filmelor studioului „Floricica”. Lucrează folosind cu preponderenţă tehnica marionetelor plate, colajul şi animaţia pictată.

În anul 1984 Victoriei Barbă i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Artei din Moldova.

Pe parcursul carierei sale artistice a creat în calitate de regizor şi scenarist aproximativ 60 de filme, printre care „Dacă crezi în poveşti”, 1978, „Cocostîrcul în pătrăţele”, 1979, „Opriţi trenul”, 1982, etc.

În anul 2001 la Festivalul International de Film de la Tokyo a fost distinsă cu premiul „Pentru merite deosebite în educaţia estetică şi morală a copiilor prin intermediul filmului”.

Filmografia:
Regizor şi scenarist al filmelor:
„Tramvaiul cumincior”, 1970,
„Fetiţa şi delfinul», 1971,
„Pedeapsa”, 1977б
„Dacă crezi în poveste”, 1978,
„Cocostîrcul în pătrăţele”, 1979,
„Mărţişor - sărbătoarea primăverii”, 1980,
„Copii, soarele şi zăpada”, 1981,
„Opriţi trenul”, 1982 ş. a.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
258 locuitori

Prodăneştii Vechi este un sat din cadrul comunei Ştefăneşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Prodăneştii Vechi a fost menționat documentar în anul 1609.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.