Materiale din compartiment: Photo gallery | Video gallery |

Vîntuleţ

Ansamblul de dansuri populare „Vîntuleţ” a fost fondat în anul 1957.

Munca asiduă a fost însoţită de mari succese şi realizări la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale.

Colectivul uneşte amatori ai folclorului moldovenesc. Coloritul naţional este relevat în repertoriul ansamblului.

Ansamblul „Vîntuleţ” şi-a început activitatea concertistică în anul 1959 la Cernăuţi şi Lvov. Ansamblului popular „Vîntuleţ” i-a fost conferit titlul de „ansamblu model”.

În 1970 ansamblul „Vîntuleţ” devine laureat al Festivalului în cinstea Aniversării lui V. I. Lenin. Apoi a obţinut titlul de laureat la Festivalul consacrat aniversării a 50-a de la întemeierea URSS. În anul 1974 a devenit deţinătorul Diplomei de gradul I la Festivalul folcloric din oraşul Russe (Bulgaria). În anul 1977 devine laureat de gradul I şi i se oferă medalia de aur la Festivalul naţional de activitate artistică a muncitorilor.

1979 un grup de dansatori al ansamblului „Vîntuleţ” pleacă în Etiopia în cadrul zilelor Uniunii Sovietice.

1978 − participă la Festivalul folcloric „Nufărul alb” (or. Cahul).

La 4 martie 1995 participă la Festivalul televizat „Cîntarea Patriei” din or. Floreşti, fiind aplaudaţi furtunos de public.

În 1996 ansamblul a participat la Festivalul folcloric „Floare de pe Bărăgan” (România). În anii 1996-1997 sînt prezenţi la Festivalul folcloric republican „La vatra horelor” (Rezina şi Teleneşti). 1996 − obţine diploma la Festivalul internaţional „Oloron-96” din Franţa.

În anul 2001 obţine locul I la Festivalul folcloric „La vatra horelor”.

În toamna anului 2002 ansamblul a evoluat la Festivalului internaţional al artei naţionale a statelor CSI (Moscova).

Pe parcursul anilor 2004−2005 colaborează cu orchestra de muzică populară „Barbu Lăutaru”.

În anul 2005, „Vîntuleţ” ocupă locul I la Festivalul−concurs naţional „La vatra horelor” (Chișinău).

Iar în anul 2007 − devine laureat al Festivalului Internaţional de Folclor „Nufărul Alb” din or. Cahul. Este selectat pentru a participa la etapa republicană a Festivalului „La vatra horelor”.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
2079 locuitori

Cobusca Veche este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cobusca Veche și Floreşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 46 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2079 de oameni. Satul Cobusca Veche a fost menționat documentar în anul 1528.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.