Tariverdiev Micael

Micael Tariverdiev - compozitor, membru Uniunii compozitorilor din URSS.

S-a născut la 15 august 1931 în or. Tbilisi, Georgia, a decedat la 25 iulie 1996 în or. Soci, Russia. De origine - armean din Karabah. În cali­tate de compozitor de film a debutat în anul 1958 cu pelicula "Tinereţea părinţilor noştri". În cei 65 ani de viaţă a scris muzică la 132 de filme pentru mai multe studiouri din fosta URSS, inclusiv la trei pelicule studoului "Moldova film", a mai scris muzică şi la vre-o 100 de romanţe. A fost foarte activ şi pe tărîmul organizatoric, intemeetorul şi preşedinte ghildiei compozitorilor de film al Federaţiei Ruse. În 1993 1996 - conducător artistic al programului "Nume noi". Pentru munca sa rodnică pe tărîmul muzical sa învrednicit de Premiul de stat din URSS (1977) iar în 1986 i sa conferit titlu onorific Artist al poporului din Russia. M. Tariverdiev a compus muzică şi pentru trei filme moldoveneşti. Primul - "Omul merge după soare", a fost creat în 1961 după scenariul lui V. Gagiu şi M. Calic, regizorul M. Calic.

Acest film, creat la studioul nostru chiar în prima perioadă de aşa zisă "dizmorţire" necesita şi o muzică cuvenită. A fost şi prima peliculă în care n-a fost folosită orchestra simfonică. Muzica pentru film a fost scrisă şi interpretată de instrumente electronice. Mai întîi eroul principal al filmului - puştanul Sahdu era un copil de vre-o 6-7 ani care a hotărît, mergînd după soare să încunjure pămîntul într-o zi, în al doielea rînd mergea vorba despre Soarele luminos, care prin razele sale aduce la pămînt o muzică neobişnuită, ca-n poveşti. Această idee propusă de Gagiu şi Calic, Tariverdiev a realizat-o deplin. Dar novaţia aceasta nu le-a venit pe plac la mai mulţi demnitari parteinici de la conducerea ţării. De data aceasta critica filmului a venit nu din rînduri specialiştilor muzicologi sau filmologi dar din partea celora care habar n-aveau de artă. Autorii filmului, şi mai ales conducerea studioului "Moldova-film" (Victor Șevelov) şi a ministerului cultutii (Artiom Lazarev) au fost invipuiţi de organele superioare de partid de "modernism" şi "formalism". Au fost eliminaţi din funcţie directorul studioului V.Şevelov iar peste un scurt timp şi ministrul culturii A.Lazarev. Şapte ani a lipsit la studiou M. Calic, iar în 1968 a revenit aici cu filmul "A iubi" la care a chemat să scrie muzica tot pe M. Tariverdiev. în aceşti 7 ani la "Moldova film" a apărut şi alţi compozitori care introduceau în partitura muzicală instrumente electronice. De exemplu E. Lazarev în pelicula "Călătorie în aprilie" Modernismul a biruit iar Tariverdiev a mai lucrat la "Moldova-film" cu regizorul Vitalie Diomin la pelicula pentru copii "Nume salvat", scenariul de Constantin Şişcan.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
988 locuitori

Trifăneşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexandrovca și Trifănești. Localitatea Trifănești este situată la distanța de 19 km de orașul Florești și la 130 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 988 de oameni. Satul Trifănești este menționat documentar în anul 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.