Zinovieva Larisa

Larisa Zinovieva - crainic, regizor TV.

S-a născut în noaptea geroasă în ajunul Crăciunului la 24 decembrie 1936 cînd fetele gicesc la viitorul mire, iar viitorii mirii îmblă cu colindele prin sat. Poate taman de aceia Larisa a legat viaţa sa cu televiziunea, aceactă artă populară în secolul XX. S-a născut pe ţărmul Mării Negre în or.Sevastopol. În Moldova a venit cu familia în 1948. Numai peste zece ani aicia sa aparut telecentru. Dar pînă atunci - studierea filologiei la faculta­te la Universitatea de stat din Chişinău dupa ce a devenit unul din primii crainici la nou născută televiziunea naţională. Emisiunele pe-atunci nu durau mai mult de 4-6 ore, inclusiv filme şi concerte înregistrate pe peliculă. Lucrul său de crainic îl comasa cu învăţătura la Universitatea, care a absolvit-o în 1962. Lucrînd în calitate de crainic a mai însuşit cîteva profesii legate de televiziune. A început să scrie scenarii pentru emisiuni televizate, se ocupa şi cu regia. Ca moderator a condus mai multe emisiuni: "Casa mare", "Luminiţe", concerte tematice.

în 1965 prin hotărîrea Teleradioului din URSS Larisei i se confere tit­lul de crainic de calificaţia superioară. Din martie 1967 trece la re­gie, începînd cu ciclul "Clubul televizat muncitoresc". Pe atunci la studioul "Moldova-film" a început să apară revista satirică cinemato­grafică "Usturici". Televiziunea porneşte şi ea producerea reviste sa­tirice "Ariciul", care a condus-o ca regizor Larisa în curs de 4 ani. Aici ea sa evedenţiat nu numai ca regizor, dar şi înterviuer şi autor la mai multe subiecte. Revista unională de specialitate "Televiziunea şi radioul sovietic" a preţuit la acel mai înalt nivel colectivul de creaţie "Ariciului". În anii 1977-1978 Larisa crează un Program jubiliar "În familia unită", care a fost retranslată şi la televiziunea cent­rală.

Ocupînd postul de regizor-şef a redacţiei de propagandă Larisa depune toate eforturile de a face emisiunele redacţiei mai atractive cu caracter analitic profund. În 1983 ea pregăteşte un serial de emisiuni "Blocnotesul Bulgar" despre experienţa rodnică a plugarilor din Bulgaria. Despre femeiele participante la războiul mondial crează un program special "Prin soarta sa slăvesc eu viaţa". 0 serie din 5 filme "Pămîntul nostru drag" ea dedică muncitorilor de la satele Moldovei. După crearea filmului televizat "Zorile" din acest ciclu în 1981 i se conferă gradul de regizor de calificaţia supremă a televiziunii. Dătorită activităţii a Larisei Zinovieva filmoteca televiziunii a fost complectată cu multe emisiuni preţioase de toate genurile.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1978
Populația:
1525 locuitori

Bugeac este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Bugeac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de municipiul Comrat și la 97 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1525 de oameni. Satul Bugeac a fost înființat în anul 1978.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.