Caraman Victoria

Victoria Caraman - pictor-costumer. Sa născut la 24 februarie 1957 în or. Chişinău. În 1979 a absolvit Liceul tehnologic din oraş cu specialitatea "Modelarea şi construirea veştementară" şi a căpătat calificarea "Modelarea şi construirea hainelor". Victoria devreme a început munca. Mai întîi în calitate de montajor al radioaparatajului şi laborant apoi a venit la studioul "Moldova-film", unde au, primit-o în calitate de pictor-costumer. După ce a lucrat 5 ani în această calitate în diferite echipe de filmat ea adevenit un professionist de înaltă calificare. Pe un timp scurt a abandonat profesia şi sa angajat în calitate de pictor la SRL "Moldtorgreclama"(1983 - 1984) şi pictor-modelier la Casa republicană de modele. Şi totuşi în 1985 s-a întors la "Moldova-film" unde munca ia părut mai interesantă şi mai creatoare.

În 1980 regizorul Vlad Loviţă a finisat lucru asupra filmului "L porţile satanei" subiectul căruia ceva asemăna cu "Balada haiducească" numai că sa petrecut cu două secole mai devreme. Scenaristul acestui film a fost Nicolae Esinencu cu care Ioviţă a colaborat la alte filme, bazate pe folclorul moldovenesc - "Calul, puşca şi nevasta" şi "Făt-frumos". Pictor la aceste filme a fost Constantin Balan iar dînsul a angajat-o în calitate de asistent pe Victoria Caraman.

Ea destul de minuţios a studiat epoca, în care se petrece acţiunea filmului şi costumele istorice pentru toate personajele şi cu toate acestea filmul mult a cîstigat.

Multe probleme a avut Victoria şi la alt film acţiunea căruia se petrecea în Anglia sec.XIX - "Femeia în alb" (regizor Vadim Derbeniov, pictor-general A.Boim)-nume cunoscut în cinematografia sovietică, de la care Victoria a avut ce se înveţe.

Se părea că la al treielea film al Victoriei "Tunul de lemn" probleme va fi mai puține – două personaje - un ţăran bătrîn cu nora lu - luptă cu avioanele inamice la o margine de sat. Însă pentru Victoria a fost interesant să lucreze la această peliculă simplă.

Pelicula "Tunul de lemn" realizată la comanda televiziunii centrale de studioul "Moldova film" (regizorul Vasile Brescanu) a avut o soartă norocoasă. Aproape în fiecare an o puteam vedea pe ecrane la mai multor canale televizate.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
1316 locuitori

Pînzăreni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pînzărenii Noi și Pînzăreni. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1316 oameni. Satul Pînzăreni a fost menționat documentar în anul 1660.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.