Vatamanu-Mărgineanu Leontina

Leontina Vatamanu-Mărgineanu - regizoare, scenaristă, membră a Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

S-a născut la 30 ianuarie 1974 la Chișinău, Republica Moldova, în familia intelectualilor Ion Vatamanu (poet, cercetător științific, doctor în științe chimice, patriot înflăcărat) şi Elena Vatamanu (cunoscută traducătoare, fiica scriitorului Mihail Curecheru), fiind mezina familiei. Chiar dacă tatăl său a sfătuit-o să urmeze o profesie mai „cu picioarele pe pămînt", Leontina a ales totuşi să se facă regizoare. Pe cînd Leontina avea 19 ani, tatăl ei, decedează.

A absolvit Facultatea de Scenaristică şi Critică de Film a Academiei de Teatru şi Film din București (ATF) în anul 1995, obţinînd licenţa în arta cinematografică şi televiziune, specializarea: comunicații audiovizuale.

Activitatea de creație şi-a început-o imediat după absolvirea ATF-ului, fiind angajată la Studioul OWH TV din Chişinău, unde activează pînă în prezent în calitate de regizoare, scenaristă, directoare artistică. Leontina Vatamanu este totodată şi critic de film.

A realizat circa 15 filme documentare: „Satul din oglindă", „La Dolce Vita", „Munca copilului în Moldova", „Dor de Ion Vatamanu", „Din America pentru Moldova", „Sînt din Moldova, caut de lucru" ş. a., dar şi circa 100 de emisiuni televizate, spoturi şi campanii publicitare.

Participă la diverse festivaluri şi proiecţii de film din România, Polonia, SUA, Estonia, Franţa, Slovacia, Germania, Ucraina etc. Este laureată a mai multor festivaluri internaţionale de filme documentare.

Are un credo al ei referitor la meseria pe care o face cu mare plăcere şi entuziasm, cum că crearea unui film de succes e o simbioză „a talentului de a regiza, care presupune să ştii să faci şi un pic de poezie, din imagini, să construiești o coloană sonoră prin care să transmiţi emoţie, iată atunci există toate şansele să poţi crea ceva demn".

În ideea de a reanima mediul cinematografic autohton, care era din păcate, foarte inert a participat la fondarea Festivalul CRONOGRAF (în anul 2001), Festival care a ajuns în prezent la cea de-a 17 ediţie şi care face ca "Moldova să fie tot mai cunoscută în lume" (Virgil Mărgineanu).

Într-unul dintre interviurile sale Leontina Vatamanu-Mărgineanu, mărturisește: „am crescut într-o familie de patrioţi şi pentru mine a-ți iubi țara este un lucru firesc, o datorie. Uneori, mă gîndesc că poate nu întîmplător Dumnezeu a făcut să mă nasc în Moldova, rostul meu pe lume e aici".

Ceea ce o face fericită pe Leontina Vatamanu-Mărgineanu, ne spune ea însăşi: „O să apelez la limbajul cinematografic: dacă vrei să ai succes în viaţă, trebuie să-ţi scrii propriul scenariu. Unul cît se poate de realist, pe care să poţi să-l realizezi. Este exact ca în film: porneşti de la nişte lucruri simple şi accesibile. Ca să fii fericită, nu trebuie neapărat să urci pe Everest. Mie aceste lucruri simple - copiii, familia, filmele - îmi aduc fericirea".

Este căsătorită cu Virgiliu Mărgineanu, regizor, producător, au două fiice.

Leontina Vatamanu-Mărgineanu vorbeşte fluent limbile rusă, engleză, franceză.

Visează la prosperitate pentru ea, pentru frumoasa ei familie, pentru cinematografia Moldovei, pentru cultura acesteia, pentru întreaga noastră țară.

Titluri şi premii:

1993 - Locul II la festivalul "Ai noştri tineri", Chişinău,

1999 - Premiul special la Festivalul ECO-ETNO- FOLC-FILM, România,

2000 - Premiul II la Festivalul Internaţional de Videofilm documentar "ETHNOS", România;

2005 - Premiul II la categoria TV din cadru "Premiilor ONU pentru Mass-media";

2006 - Premiul Special al juriului la Festivalul "Şapte arte" din Călăraşi, România;

2006 - Premiul I la secţiunea articol/reportaj radio sau TV despre localităţile înfrăţite din cadrul Concursului Naţional la tema: colaborării moldo-române, API;

2006 - Premiul II la secţiunea TV din cadrul Galei PNUD pentru drepturile omului;

2007, 2008 - Premiul I la secţiunea TV din cadrul Galei PNUD pentru drepturile omului;

2009 - Premiul III la Festivalul Internaţional DOCUMFEST din Timişoara ş. a.

Filmografia:

1996-1999 - ciclul de emisiuni "Impact", "Impact plus", "Portretul generaţiei mele"

1999 – "Satul din oglindă" - film documentar

2000 - "La dolce vita" - film documentar

2002 - ciclul de emisiuni "16-25 EXPORT"

2003 - Ciclul de emisiuni "Cinema doc"

2003 - serial documentar din 6 episoade "Să comunicăm fără bariere"

2005 - "Munca copilului în Republica Moldova" - film documentar

2006 - "Viaţa unui mecanic de cinema" - film documentar.

2006 - "Tinerii participă, comunitatea se revoltă" - film documentar

2006-2010 - ciclul de emisiuni "Destine şi destinaţii" - 39 ediţii

2007 - "Dor de Vatamanu" - film documentar

2007 - "Din America pentru Moldova" - film documentar

2008 - "Sunt din Moldova. Caut de lucru" - film documentar

2008 -"Nunta în Basarabia" - artistic, lungmetraj. Consultant scenariu.

2009 - „Capcana" – film documentar

2009 - "Primul vot" – film documentar,

2010 - "Ajută-l să crească mare", "Cricova. Nomen est omen" – documentar.

2010 "Chişinăul e o capitală europeană" - documentar.

2014 - „Te iubesc, Ion și Doina" - documentar

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1639
Populația:
1193 locuitori

Buşăuca este un sat şi comună din raionul Rezina, aşezat în regiune de şes şi coline. Satul este situat la o distanță de 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 1193 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bușăuca datează din anul 1639.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.