Materiale din compartiment: Photo gallery |

Tăbîrţă Vasile

Vasile Tăbîrţă, actor de teatru şi cinema s-a născut la 1 ianuarie 1940 în satul Zăicani, raionul Rîșcani. A absolvit cursurile de regie de teatru la Institutul de Arte “Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1967-1970).

Timp de 28 ani (1970-1998) Vasile Tăbîrţă a jucat pe scena Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Bălţi. Aici a interpretat peste 50 de roluri în spectacolele: “Dragoste din mai” de A.Marinat, “Oameni energici” de V.Suksin, “Doi morţi vii”, “Iorgu de la Sadagura” şi “Despot Vodă” de Vasile Alecsandri, “Osînda” de I. Puiu, “D-ale carnavalului” de I.L.Caragiale, “Frunza de la urmă” de A.Cibotaru, “Angajare de clovni” de Matei Vişniec, etc.

Din 1998 este actor la Teatrul municipal “Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău. Aici maestrul a interpretat roluri care l-au consacrat ca actor: rolul central în “SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu , Levi Matei în “Maestrul şi Margareta” de Mihail Bulgakov, părintele din “Jertfe patriotice” după I.L.Caragiale şi Vasile Alecsandri, Pampon în “D-ale carnavalului” de I.L.Caragiale.

Vasile Tăbîrţă s-a produs în mai multe filme, debutînd în anul 1976 pe marele ecran, în filmul lui Iacob Burghiu  Nu crede ţipătului păsării de noapte. Actorul a devenit celebru graţie rolului bătrînului în Tunul de lemn (1986), a ţăranului din Cea mai bună dintre lumi sau o simplă zi de toamnă (1990), moş Ion în Moş Ion în Cosmos (1993). Actorul a interpretat roluri de neuitat în filmele La portile satanei (1980); Fii fericita, Iulia!(1983); Floare albastră (1987); Corbii prada n-o impart (1988); Văleu, Văleu, nu turna (1991).

Vasile Tăbîrţă a făcut parte din trupa de actori ai Asociaţiei de creaţie “Buciumul”, din echipa de creaţie a emisiunii televizate “Peştișorul de aur”. Maestrul s-a afirmat în calitate de regizor, autor de texte de estradă şi scenarii cinematografice.

A primit titlul de Maestru în artă, fiind decorat în anul 1999 cu medalia “Meritul Civic”.

Vasile Tăbârţă a încetat din viaţă în urma unei boli cronice la 10 februarie 2004.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1897
Populația:
211 locuitori

Teleşeuca Nouă este un sat din cadrul comunei Teleşeuca, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Dondușeni și la 201 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 211 oameni. Satul Teleşeuca Nouă a fost menționat documentar în anul 1897.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.