Materiale din compartiment: Galeria foto |

Tăbîrţă Vasile

Vasile Tăbîrţă, actor de teatru şi cinema s-a născut la 1 ianuarie 1949 în satul Zăicani, raionul Rîșcani. A absolvit cursurile de regie de teatru la Institutul de Arte “Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1967-1970).

Timp de 28 ani (1970-1998) Vasile Tăbîrţă a jucat pe scena Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Bălţi. Aici a interpretat peste 50 de roluri în spectacolele: “Dragoste din mai” de A.Marinat, “Oameni energici” de V.Suksin, “Doi morţi vii”, “Iorgu de la Sadagura” şi “Despot Vodă” de Vasile Alecsandri, “Osînda” de I. Puiu, “D-ale carnavalului” de I.L.Caragiale, “Frunza de la urmă” de A.Cibotaru, “Angajare de clovni” de Matei Vişniec, etc.

Din 1998 este actor la Teatrul municipal “Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău. Aici maestrul a interpretat roluri care l-au consacrat ca actor: rolul central în “SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu , Levi Matei în “Maestrul şi Margareta” de Mihail Bulgakov, părintele din “Jertfe patriotice” după I.L.Caragiale şi Vasile Alecsandri, Pampon în “D-ale carnavalului” de I.L.Caragiale.

Vasile Tăbîrţă s-a produs în mai multe filme, debutînd în anul 1976 pe marele ecran, în filmul lui Iacob Burghiu  Nu crede ţipătului păsării de noapte. Actorul a devenit celebru graţie rolului bătrînului în Tunul de lemn (1986), a ţăranului din Cea mai bună dintre lumi sau o simplă zi de toamnă (1990), moş Ion în Moş Ion în Cosmos (1993). Actorul a interpretat roluri de neuitat în filmele La portile satanei (1980); Fii fericita, Iulia!(1983); Floare albastră (1987); Corbii prada n-o impart (1988); Văleu, Văleu, nu turna (1991).

Vasile Tăbîrţă a făcut parte din trupa de actori ai Asociaţiei de creaţie “Buciumul”, din echipa de creaţie a emisiunii televizate “Peştișorul de aur”. Maestrul s-a afirmat în calitate de regizor, autor de texte de estradă şi scenarii cinematografice.

A primit titlul de Maestru în artă, fiind decorat în anul 1999 cu medalia “Meritul Civic”.

Vasile Tăbârţă a încetat din viaţă în urma unei boli cronice la 10 februarie 2004.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
2120 locuitori

Mereşeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mereșeni și Sărata-Mereșeni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Hîncești și la 43 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2120 de locuitori. Satul Mereșeni a fost menționat documentar în anul 1621.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.