08 august 2014, 10:17 views 19495
Se redeschide vechiul tîrg Lăpuşna
Photo: jurnaltv.md
08 august 2014, 10:17 views 19495

Se redeschide vechiul tîrg Lăpuşna

S-a pus prima piatră de temelie a complexului turistic medieval „Curtea Domnească" din satul Lăpuşna, raionul Hînceşti. Coordonatorii proiectului îşi propun să readucă la viaţă vechiul tîrg prin construcţia unei case asemănătoare cu cele din secolele 16-17. Proiectul mai prevede amenajarea unor spaţii de cazare pentru turişti, a unui muzeu şi a unei pivniţe voievodale. Înainte de a începe lucrările de construcţie locul a fost sfinţit de un sobor de preoţi.

După ce a fost studiată de arheologi, zona în care se presupune că acum aproape 500 de ani ar fi existat curtea domnească a lui Alexandru Lăpuşneanu, este pregătită pentru începerea lucrărilor de construcţie a conacului medieval, muzeului şi galeriei de artă.

Pe lîngă muzeul „Alexandru Lăpuşneanu", conacul medieval va avea o poartă cu aspect arhaic, o pivniţă, spaţii de cazare, o sală pentru petreceri, un restaurant şi o curte spaţioasă pentru găzduirea festivalurilor folclorice şi tîrgurilor.

Lăpuşnenii spun că se bucură foarte mult pentru proiectul care a derulat şi aşteaptă cît mai mulţi turişti.

Valoarea proiectului de reabilitare a curţii medievale Lăpuşna este de 700 de mii de euro. 89 la sută din această sumă este alocată de Uniunea Europeană prin programul de cooperare transfrontalieră România -Ucraina-Moldova, iar 11% este contribuţie locală. Comuna Lăpuşna din raionul Hînceşti este una dintre cele mai vechi aşezări de pe teritoriul Moldovei, fiind menţionată pentru prima dată într-un document emis de Alexandru cel Bun, în anul 1429.

Source: www.jurnaltv.md

Keywords:

turism , istoria , localitati , Moldova , tirg

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1559
Populația:
190 locuitori

Bisericani este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află pe malul stîng al Prutului, la 25 km de oraşul Glodeni şi la 160 km de Chișinău. Satul Bisericani a fost menționat documentar în anul 1559. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 190 de oameni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.