02 june 2021, 11:30 views 2801
Unde vor chișinăuienii să fie amplasat mozaicul lui Mihail Buri de pe strada Negruzzi
02 june 2021, 11:30 views 2801

Unde vor chișinăuienii să fie amplasat mozaicul lui Mihail Buri de pe strada Negruzzi

Locuitorii capitalei salută decizia autorităților de a salva mozaicul lui Mihail Buri de pe fațada clădirii din strada Negruzzi.

Mozaicul urmează a fi reinstalat într-un alt loc după ce proprietarul a decis să demoleze edificiul care a găzduit de decenii lucrarea arhitectului Mihail Buri. Oamenii se pronunță pentru păstarea și valorificarea patrimoniului capitalei și spun că cea mai bună locație pentru reamplasarea lucrării ar fi un muzeu sau o clădire veche din centrul capitalei.

- "În centrul orașului probabil, toată lumea vine în centru".

- "Mozaicurile de la noi din țară au o importanță culturală în primul rînd, sînt simbolul unor valori importante ale noastre. Dar cred mozaicul ar fi de dorit să fie într-un loc accesibil pentru locuitori, poate la Muzeul de Etnografie, sau poate chiar în centrul capitalei".

- "Trebuie sa fie tot o clădire veche, ori într-un parc pentru copii sau într-o zonă de odihnă".

- "Depinde de ce era desenat pe fațadă, poate să fie amplasat într-un centru pentru copii, n-ar fi rau".

- "Într-un muzeu de istorie cred că".

Menționăm că lucrările de demolare a clădirii de pe bulevardul Constantin Negruzzi sînt în toi. Acum un an, o companie de construcţii a cumpărat clădirea şi planifica să o renoveze, însă expertiza tehnică a stabilit că imobilul nu mai poate fi reparat. Autoritățile au ajuns la o înțelegere cu proprietarul ca mozaicul lui Mihail Buri să fie demontat şi instalat pe un alt perete. Cheltuielile vor fi acoperite de compania de construcţii.

Source: noi.md

Keywords:

Mozaic , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1895
Populația:
1144 locuitori

Morenii Noi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şicovăţ și Morenii Noi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 124 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1144 de oameni. Satul Morenii Noi a fost înființat în anul 1895.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.