18 december 2020, 14:00 views 3301
Opinie: Mozaicul de pe clădirea de pe bulevardul Negruzzi trebuie instalat tot acolo. Pe fațada unei clădiri noi (Foto)
18 december 2020, 14:00 views 3301

Opinie: Mozaicul de pe clădirea de pe bulevardul Negruzzi trebuie instalat tot acolo. Pe fațada unei clădiri noi (Foto)

Mozaicul de la capătul clădirii de pe bulevardul Negruzzi 2 trebuie mutat de pe fațada existentă pe fațada unei clădiri noi, care va fi amplasată în locul fațadei vechi sau cel puțin cu vedere la Piața Negruzzi.

Această opinie a fost exprimată pe pagina sa de rețea de socializare de celebrul arhitect moldovean Mihail Orlov, relatează Noi.md.

El a menționat că experții de pe Canalul 1 au organizat pentru locuitorii Chișinăului o sesiune de terapie sedativă cu privire la acest mozaic la capătul clădirii de pe bulevardul Negruzzi 2, și unul dintre vorbitori a spus cu încredere că, potrivit expertizei, această clădire este avariată.

„Foarte curînd această declarație nu va putea fi verificată - clădirea va fi demolată la fel de repede. Am fost în această clădire acum un an și nu am observat niciun motiv de alarmă cu privire la starea ei. Apropo, după cutremurul din 1986, Institutul Urbanproject m-a trimis să verific starea clădirii actualului Parlament. Aș vrea să văd expertiza care a dat verdictul mozaicului”, a scris Mihail Orlov.

„Să admitem și să fim de acord că expertiza este corectă și clădirea este avariată, precum Partenonul, Colosseumul, precum biserica de la Căușeni, ca aproape TOATE clădirile istorice din Chișinău care nu au fost supuse restaurării. Ce spațiu pentru activitate, cîte oficii și centre comerciale mai pot fi construite. Cine are nevoie de aceste Colosseum?”, s-a întrebat celebrul arhitect moldovean.

„Da, mozaicul nostru nu este Colosseumul, da, nu este inclus în Registrul monumentelor, așa cum ne-a spus Ion Ștefăniță. Dar el nu a spus de ce o lucrare de acest nivel nu a fost inclusă pe lista obiectelor protejate. Membrii Consiliului Național pentru Protecția Monumentelor sînt, de asemenea, tăcuți. Foarte curînd ar putea fi șomeri - nu va fi nimic de protejat”, a subliniat Mihail Orlov.

Potrivit acestuia, toată lumea este adormită de faptul că mozaicul va fi transferat.

„O vor lua și o vor transfera. Întrebați un adevărat expert în artă monumentală, Valeriu Jabinski, cum este să mutați un mozaic? Este posibil să faceți acest lucru fără pierderi? El a fost cel care a fost implicat în salvarea mozaicului de pe fațada Palatului Sindicatelor. Dar mozaicul nu a fost încă instalat. Demontarea și instalarea repetată a mozaicului este o muncă colosală. Mai mult decît atît, nu există o certitudine de 100% că mozaicul va fi posibil de demontat împreună cu module de asamblare, atunci pierderile sînt inevitabile, ceea ce va implica înlocuirea smaltului, adică pierderea autenticității”, a spus arhitectul moldovenesc.

El crede că încrederea celor care ne-au liniștit s-ar diminua dacă ar fi responsabili financiar pentru această lucrare, care a fost făcută cu banii chișinăuienilor încă în anul 1973.

Suprafața mozaicului este de cel puțin 100 metri pătrați. A fost realizat folosind tehnica mozaicului roman. Valoarea lucrărilor pentru crearea sa (fără materiale), conform regulilor pentru determinarea cuantumului remunerației (taxei) autorului (echipei de creație) pentru crearea unor opere de artă plastică, proiectare și construcție artistică, scenarii de lucrări (Moscova, 2001), pentru ziua de azi este: 1 Schița 50 000 ruble 2 carton 5000 ruble x100 (m) = 500 000 ruble 3 selecția paletei = 1,5 la sută din suma primelor puncte = 8 250 ruble 4 coeficient pentru o înălțime peste 3,5 m = 1,2 5 coeficient pentru mozaicul roman (20-30 bucăți per dm2) = 1,5 6 costul lucrărilor de instalare 1m2 = 38 000 ruble Total 50 000 + 500 000 + 8 250 + 38 000x100x1,2x1,5 = 7 398 250 ruble În 2001, euro valora 26,1 ruble.

„Astăzi valoarea totală a lucrărilor de creare a unui mozaic de această dimensiune este de 283 457 euro. (Verificările calculului meu, inclusiv în alte surse, sînt binevenite)

Materialele nu au fost încă luate în calcul!

Dar și prima cifră m-a surprins. Am trimis o fotografie a mozaicului colegilor mei de la Sankt-Petersburg și mi-au spus că doar valoarea lucrărilor de instalare a unui astfel de mozaic va începe de la 1000 de euro pe 1 m2, 100х 1000= 100 000 euro.

După cum am înțeles, proprietarii clădirii sînt gata să transfere mozaicul către orice altă clădire oferită de locuitorii capitalei. Propun locuitorilor capitalei să se unească și să propună transferul mozaicului de pe fațada existentă pe fațada unei clădiri noii, care va fi amplasată în locul vechii fațade, sau cel puțin cu vedere la Piața Negruzzi. Astfel, vor fi respectate condițiile de joc.

În concluzie, aș dori să vă atrag atenția asupra stării din jurul monumentului lui Kotovski”, a concluzionat Mihail Orlov.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , Mozaic

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1479
Populația:
2783 locuitori

Moleşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Moleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2783 de oameni. Satul Moleşti a fost menționat documentar în anul 1479.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.