19 february 2020, 11:00 views 2823
Cînd ar putea reveni putoarea în Chișinău
19 february 2020, 11:00 views 2823

Cînd ar putea reveni putoarea în Chișinău

Timp de o lună de zile, experții de la Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „EcoDava" au investigat cum decurg lucrările din cadrul proiectului privind reabilitarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate şi Linia Nouă de Tratare a Nămolului.

Zilnic, membrii organizației, au încercat să afle detalii despre mersul lucrărilor, cine gestionează, cine e responsabil, calitatea lucrărilor, operativitatea, dar și anumite estimări privind finalizarea proiectului.

Prin această investigație, membrii "EcoDava" și-au propus să afle dacă lucrările planificate vor fi terminate în termen (16.06.2020, conform contractului) și dacă locuitorii Capitalei nu vor mai avea de suferit din cauza mirosului.

Experții de la "EcoDava" spun că au aflat că de lucrări este responsabilă o firmă germană. specialiștii sînt din România, iar muncitorii care efectuează lucrările sînt din Tajikistan, ultimii neavînd nici un grad de calificare în domeniu.

Primele concluzii la care au ajuns experții în urma investigației sînt:

-nivelul de organizare și disciplină este foarte scăzut

-materialele de construcție sînt folosite irațional (lucrările sînt făcute necalitativ, drept urmare unele lucruri sînt refăcute)

-nerespectarea tehnicii de securitate

-sînt multe șantiere la care nu se lucrează deloc

Mai mult, cei de la "EcoDava" ar fi aflat că cei aproximativ 20 de specialiști din România ridică lunar salarii a cîte 2.000 - 3.000 de euro.

,,Directorul general interimar al S.A. „Apă-Canal Chișinău", Anatolie Lichii, ne dă asigurări că lucrările vor fi duse la bun sfîrșit în termen, că totul se va reuși. În pofida acestor promisiuni, experții vin cu alte estimări, care nu sînt atît de optimiste. Din discuțiile cu dirigintele de șantier, s-au constatat alte calcule. Numărul de lucrători ar trebui să fie de aproximativ 100, dar, de fapt, lucrează aproximativ 30 de oameni, aceasta, dacă e să luăm în calcul volumul de lucru și data limită de finalizare a lucrărilor. Din 10 șantiere, se lucrează doar la vreo 5. Mai mult, în urma discuțiilor cu cei de la Stația de Epurare am constatat că în permanență ceva nu le ajunge - bani, lucrători sau materiale", a declarat președintele „Ecodava", Igor Sîrbu.

Potrivit contractului lucrările trebuiau să înceapă pe 29 decembrie 2017 și dureze 900 de zile.

,,Conform prognozelor, dacă așa vor continua, lucrările nu vor fi terminate nici în vara anului 2021. Iar asta pentru că contractul care a fost întocmit în 2016, a fost în dezavantajul orașului Chișinău, beneficiar fiind S.A. „Apă-Canal Chișinău". În primul rînd, contractul conține 3.500 de pagine și toate-s în limba engleză, asta omite observarea unor lacune în termeni și condiții. În al doilea rînd, beneficiarul S.A. „Apă-Canal Chișinău" nu are dreptul să intervină cu anumite modificări pîna la data de 16.06.2020. În cazul în care companiile constructorului nu finisează în termen, penalitățile constituie 5% din valoarea contractului. Spre exemplu, la 51 de zile de întîrziere se va plăti 1.212.174 de euro", a mai precizat expertul Igor Sîrbu.

Din analiză făcută timp de o lună de zile a ieșit la iveală că, la momentul actual, au fost realizate doar 30% din totalul lucrări indicate în contract, cînd de fapt, conform planului calendaristic, ar trebuie să fie realizate deja 80%.

Principalul risc al proiectului este nefinisarea în termen care va avea ca consecință cheltuieli suplimentare.

,,Banii au fost cheltuiți irațional. Nereguli și restanțe au apărut de la început, dar administrația Apă-Canal de atunci (Veronița Herța din Partidul Liberal) nu a avut curaj să rezilieze contractul. Lucrări în anul 2018 au fost făcute maxim 5%, restul au fost făcute în 2019", a precizat expertul.

Din cauza situație create, apa care se revarsă în rîul Bîc este foarte poluată iar asta pentru că pe parcursul construcției nu se filtrează cuvenit. Administrația de la Apă-Canal este tolerantă la aceste nereguli și nu întreprinde nimic. Cu toate acestea oficialii Apă-Canal aduc primarului promisiuni că vor reuși la timp ceia ce este real, a spus Sîrbu

Menționăm că fiecare zi de întîrziere a termenului de dare în exploatare a stație de epurare este încă o zi în plus în care este poluat nu doar rîul Bîc dar Mediul ambiant. Potrivit lui Igor Sîrbu, în vara acestui an va fi mare gălăgie pe marginea acestui subiect. Dar cel mai grav, datorită managementul prost, de suferit vor avea tot locuitorii capitalei pentru că mirosul insuportabil ,,va invada" din nou orașul Chișinău.

"În urma consultațiilor cu inginerii proiectului s-a stabilit că totuși există o soluție: se presupune că dacă vor fi mobilizate urgent puterile și va fi cel puțin dublat numărul de muncitori, sar focaliza doar la anumite șantiere atunci s-ar reuși darea în exploatare în termen doar o parte a Stației de Epurare care va putea funcționa în regim normal, paralel în decurs de cel puțin un an s-ar putea finaliza și restul lucrărilor", a mai spus Sîrbu.

Experții EcoDava cer să fie luate măsuri urgente în soluționarea problemei la Apă-Canal, fraudele comise pe parcursul desfășurării lucrărilor să fie investigate de Procuratură și CNA, iar prejudiciul adus mediului ambiant să fie calculat de Inspectoratul Ecologic.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , Miros

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1785
Populația:
62 locuitori

Meşeni este un sat din cadrul oraşului Iargara, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Leova și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 62 de locuitori. Satul Meșeni a fost menționat documentar în anul 1785.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.