20 september 2019, 14:00 views 4262
Îți vine să nu mai respiri
20 september 2019, 14:00 views 4262

Îți vine să nu mai respiri

Tema duhorii care sufocă capitala Moldovei în ultimele două luni îi preocupă pe toți: o discută utilizatorii segmentului moldovenesc al rețelelor sociale, funcționarii de la primăria Chișinău, miniștrii din guvern, deputații din comisia parlamentară de profil, chișinăuienii simpli – la locurile de muncă, odihnă și acasă.

O bunăstare aparentă

Inițial, nici specialiștii, nici autoritățile nu puteau numi cu exactitate cauza acestei miasme sufocante, care zilnic, odată cu încălzirea aerului, învăluia orașul și suburbiile lui. Iar după ce duhoarea a devenit insuportabilă, în primele zile de septembrie, problema a ajuns să fie discutată în cadrul ședinței de lucru a serviciilor municipale. Dar din spusele primarului interimar, Adrian Tolmaci, stația de epurare funcționează normal, de aceea sursa putorii trebuie căutată în altă parte.

În aceeași zi a fost format un grup de lucru cu participarea specialiștilor de la Apă-Canal Chișinău, angajaților primăriei și a consilierilor municipali. În scurt timp, serviciul relații cu publicul al primăriei a plasat pe site un comunicat de presă, în care se spunea că stația de epurare funcționează fără probleme. "Instalațiile de tratare a apelor funcționează în regim normal. Avarii sau alte accidente, ce ar putea pune în pericol îndeplinirea acestei sarcini, nu au fost înregistrate. Procesul tehnologic de tratare a apelor reziduale este efectuat în conformitate cu standardele tehnice de exploatare a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în localități. La aceste concluzii a ajuns grupul de lucru", menționa primăria.

Problema mirosului insuportabil a ajuns în vizorul conducerii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a Agenției pentru protecția mediului ambiant. Iuliana Cantaragiu, secretar de stat al Ministerului Agriculturii, a vizitat stația de epurare pentru a vedea totul cu ochii proprii și a discuta cu conducerea Apă-Canal Chișinău. Inspectorii agenției au luat probe ale apelor reziduale spre a le supune analizei de laborator. În scurt timp au fost făcute publice rezultatele, care au arătat că apele reziduale depășeau normele de substanțe poluante de zeci de ori.

"Conform rezultatelor analizelor de laborator, în proba nr.1 normele prezenței poluanților în apele uzate vărsate în bazinele acvatice erau depășite la următorii indici: CCO-Cr (nivelul poluării cu substanțe organice) – de 2,0 ori; N/NH 4 (amoniu) - de 43,0 ori; fosfor comun – de 4,28 ori; detergenți – de 49,52 ori. De menționat că în aval apa din rîul Bîc este mai murdară decît în amonte la următorii indici: O2 - de 5,25 ori; CCO-Cr - de 2,68 ori; N/NH4+ - de 8,9 ori; MS – de 3,5 ori; detergenți - de 9,33 ori", - se spune în comunicatul de presă al Agenției pentru protecția mediului.

Procuratura generală a pornit două cauze penale pe faptul poluării mediului și a deversării deșeurilor industriale în sistemul orășenesc de canalizare și apele rîului Bîc. În urma investigațiilor, oamenii legii urmează să stabilească cine se face vinovat de poluare și trebuie să achite amenda, ori să răspundă penal.

Pe măsură ce scandalul în jurul stației de epurare lua amploare, au apărut mai multe versiuni cu privire la sursa duhorii. Într-un final, și primăria, și Apă-Canal Chișinău au recunoscut că problema este a stației de epurare. Furnizorul de apă a sonorizat două versiuni ale mirosului urît din capitală: 1) rezultatul activității agenților economici care nu au un sistem adecvat de curățare a apelor uzate și de aceea le deversează în sistemul de canalizare și în r. Bîc; 2) tehnologia imperfectă de păstrare a nămolului, care sub influența căldurilor a început să se descompună. Dar prim-ministra Maia Sandu este sigură că mai există și o a treia cauză – faptul că pe parcursul mai multor ani, municipiul Chișinău nu are un primar general.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
1719 locuitori

Bulăieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Bulăieşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de oraşul Orhei şi la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1719 oameni. Satul Bulăiești a fost menționat documentar în anul 1609.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.