05 may 2018, 11:33 views 12611
Invazie de căpușe în parcurile din Capitală
05 may 2018, 11:33 views 12611

Invazie de căpușe în parcurile din Capitală

Zeci de oameni au ajuns în ultimele săptămîni de la picnic direct la spital după ce au fost muşcaţi de căpuşe, iar în trei cazuri a fost confirmată boala Lyme.

Specialiştii atenţionează că în această perioadă parcurile din capitală sînt pline de căpuşe şi că aceste insecte pot transmite şi boli grave. Aşa că pentru a combate înmulţirea acestora muncitorii de la Spaţii Verzi au început să arunce substanţe prin parcuri impotriva acestor insecte, după ce orăşenii au depus mai multe plîngeri.

"Picul adresării a pacienţilor înţepaţi de căpuşe a fost de sărbătorile de Paşti şi întîi mai î legătură cu petrecere la iarbă verde", a declarat Diana Vlad, medic Spitalul de Boli Contgioase pentru Copii.

Potrivit medicilor în luna aprilie aproape 100 de persoane, majoritatea copii, au ajuns la Spitalul de de Boli Infecţioase Toma Ciorbă, dar şi la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii. Totul după ce au fost înţepaţi de insectele parazite, care sînt atrase de căldura corpului uman. Medicii spun că cel mai grav e că pacienţii se adresează a doua zi după muşcătură, iar acest episod ar putea putea provoca borelioză. Specialiştii însă spun că acest lucru se întîmplă în foarte puţine cazuri. În capitală fiind înregistrate doar trei cazuri, două dintre care la copii.

"Pot fi însoţite de febră de stare de rău generală de mărirea ganglionilor limfatici. Adică un tablou asemănător cu gripa", a spus Diana Vlad, medic Spitalul de Boli Contgioase pentru Copii.

Ca să nu fiţi atacaţi de insecte, medicii ne recomandă ca pielea să fie acoperită atunci cînd ieşim la un picnic sau la iarbă verde. Dacă în cazul în care au intrat deja sub piele, căpuşele pot fi scoase cu o pensetă, însă cel mai bine este să ne adresăm la medic.

"Nu ne aventurăm singuri să o înlăturăm deoarece părţi ale căpuşei pot rămînea în interior. După ce a fost înlăturată este nevoie de a lua tratament preventiv", a zis Diana Vlad, medic Spitalul de Boli Contgioase pentru Copii.

Specialiştii spun că acum este perioada de incubaţie, respectiv căpuşe prin parcuri şi păduri sînt din plin. Am efectuat un experiment pentru a ne convinge. Am mers în parcul Valea Morilor şi am aşezat o cîrpă albă pe iarbă. Am cronometrat timpul, iar după nici două minute am prins prima căpuşă.

Oamenii spun că în această perioadă o plimbare la iarbă verde se dovedeşte a fi de cele mai multe ori periculoasă.

"Chiar am avut un caz că am luat o căpuşă. la ceafă. Am mers la medicul chirurg a extras-o. "

"Căţeluşul a primit 12 căpuşe de la o plimbare simplă şi cu aţa am scos. "

Pentru ca numărul de persoane înţepate de căpuşe să nu ajungă unul critic, angajaţii de la Spaţii Verzi au început acum două zile să aplice tratament în toate parcurile din capitală. Ieri seară dezinsectizarea a început în parcul din Sectorul Rîşani, unde au fost împrăştiate 30 de tone substanţe chimice. Procesul de dezinsectizare se va încheia peste două săptămîni.

" Noi acum lucrăm împotriva căpuşeor, care în aceste momente încep a depune ouă. Acum este perioada de înmulţire la temperaturi înalte. De aceasta facem tratament insecticide", a menţionat Maria Poleacov, angajată Spaţii Verzi.

Specialiştii ne dau asigurări că prepararele sînt eficiente împotriva căpuşelor, iar medicii afirmă că după dezinsectizare numărul celor înţepaţi de căpuşe scade considerabil.

Totodată o investigaţie efectuată de Centrul Naţional de Sănătate Publică a demonstrat că 60 la sută din căpuşele investigate a demonstrat că insectele erau infectate cu Borrelia, ceea ce provoacă la oameni Borelioză sau cu alte cuvinte Boala Lyme.

Source: publika.md

Keywords:

Chisinau , căpușe

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2385 locuitori

Bumbăta este un sat şi comună din raionul Ungheni. Bumbăta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2385 de oameni. Satul Bumbăta a fost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.