29 november 2017, 15:30 views 6257
Cine și cum administra Chișinăul acum 200 de ani
29 november 2017, 15:30 views 6257

Cine și cum administra Chișinăul acum 200 de ani

Cine și cum administra Chișinăul acum 200 de ani, a povestit directorul Agenției pentru inspecția și restaurarea monumentelor Ion Ștefăniță.

O postare interesantă a publicat pe rețelele sociale directorul Agenției Naționale pentru Inspecția și Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță, care lucrează permanent în arhive, studiind istoria meleagului nostru.

În anul 1817 Chișinăul era administrat de doar 5 funcționari publici. Nu avea nici un fel de administrație comunală. Polițistul era unul pentru întreg orașul și pentru toți locuitorii lui. Abia în anul 1817 se constituie o Primărie din cinci membri, din rîndul naționalităților mai numeroase din Chișinău. În frunte se afla "primarul", căpitanul slujbei moldovenești, Anghel Nour", a scris Ștefăniță.

Din surse deschise știm că Angel Nour s-a născut în familia unor nobili mici moldoveni, a participat la Războiul ruso-turc din 1806-1812, de partea Imperiului Rus, ajungînd la rangul de căpitan.

Nour a devenit conducător al orașului Chișinău în rezultatul alegerilor. Acestea se desfășurau foarte neobișnuit pentru societatea modernă, dar acest principiu era, pe deplin, justificat pentru chișinăuienii din acea vreme. La întîlnirile din cadrul Societăților moldovenească, rusească, bulgară, grecească și evreiască ale orașului, a fost ales cîte un reprezentant în Consiliul Ținutului capitalei.

Cu sprijinul primului conducător al nobilimii Basarabiei Dmitri Rîșcani și a guvernatorului regiunii Basarabiei Scarlat Sturza Nour s-a ocupat activ de modernizarea Chișinăului, căruia i-a fost acordat statutul de oraș în anul 1812. Pe parcursul anilor 1818-1819 au fost deschise primele localuri de divertisment la Chișinău: Cazinoul orășenesc și Restaurantul „Hanul verde", iar în centrul orașului sînt construite primele vile mari. Este mare păcat că cele mai multe dintre acestea nu s-au păstrat pînă în prezent, iar acelea care au rămas, de multe ori, se transformă în ruine din cauza acelora care conduc lumea, care sînt fie indiferenți, fie lacomi peste măsură.

Source: sputnik.md

Keywords:

Chisinau , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
2431 locuitori

Ţibirica este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Ţibirica este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Călărași și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2431 de oameni. Satul Țibirica a fost menționat documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.