|
În Capitală a apărut o bancă dedicată lui Giuseppe Verdi (Foto)
De curînd, în curtea Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, lîngă Blocul II, a apărut o bancă dedicată compozitorului Giuseppe Verdi. Echipa #diez a încercat să afle povestea apariției acestei bănci și a vorbit cu Tatiana Besliu, lector universitar, profesor de limba italiană la AMTAP.
„Ideea de a face o bancă a apărut vara trecută cînd, nu știu de ce, am privit mai atent curtea Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, Blocul II – cunoscut între muzicieni cu denumirea veche de Conservator.
Observasem că spațiul e destul de mare, dar bănci pentru studenți doar două. Mi-am zis că aici ar fi nevoie de vreo bancă și nu de una obișnuită, ci conform statutului instituției, adică de ceva artistic.
Așa am început să caut diverse modele de bănci prin Internet, apoi am contactat niște meșteri să-i întreb prețul aproximativ. M-am oprit puțin cînd am aflat costul destul de ridicat. Pînă într-un moment, desigur, cînd povesteam unui coleg italian aceste idei îndrăznețe. Rămas surprins, deoarece în familie are un muzician și muzica fiindu-i foarte aproape, a zis că e de acord să o facă el: că o desenează, face schița și apoi vedem cum decurg lucrurile; desenul tehnic fiind chiar puntul lui forte.
Aveam dubii, dar după ce am văzut desenul perfect, am trecut la următoarea etapă: încercarea de a tăia metalul cu laser. Spun încercare pentru că nimeni nu știa dacă programul computerizat avea să citească desenul nostru. Au fost chiar unele probleme tehnice: Cheia Sol nu era recunoscută de program și nu puteau face nimic. S-a pierdut chiar o zi pentru asta. După care s-a efectuat șlefuirea, apoi asamblarea, apoi a urmat o lungă pauză, deoarece nu se putea efectua iarna prelucrarea antirugină și vopsirea, cauza fiind temperatura joasă.
Acest proiect a fost nou pentru toți, societatea unde s-a executat banca preferă să rămînă în anonimat, iar tehnicianul se semnează Pizzo. Grupul celor implicați au muncit doar din entuziasm pentru ceva ce nu au mai făcut înainte, pentru care le mulțumesc mult tuturor pentru implicare și colaborare!" spune pentru #diez, Tatiana Beșliu, lector universitar, profesor de limba italiană la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice
De ce anume Verdi?
„Studenții de la Canto academic sînt încîntați de opera lui Giuseppe Verdi. Mereu am auzit vorbind despre el, despre operele și compoziția sa excelentă. De cînd sînt în preajma lor am învățat foarte multe. Prin urmare, Verdi mi-a rămas ca un ecou.
Totodată, domnul tehnician din Italia este chiar originar din părțile lui Verdi. Și de ce nu am face în așa fel ca dumnealui să fie și mai mulțumit de acest proiect, dedicînd această bancă compozitorului din părțile sale, atît de important la nivel mondial și o mîndrie pentru întreaga Italie.
Astfel, s-a creat conexiunea în numele artei dintre Italia și Moldova, dintre muzică, muncă și dedicare, pentru că banca lui Verdi este dedicată muzicii și donată muzicienilor din Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice. Sperăm că acest gest să fie apreciat la justa valoare și să contribuie la micul turism local cultural" mai adaugă Tatiana Besliu.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1729
- Populația:
- 1780 locuitori
Podoima este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Podoimiţa și Podoima. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Camenca și la 143 km de Chișinău. Populaţia satului Podoima alcătuia 1780 de locuitori în anul 2004. Satul Podoima a fost menționat documentar în anul 1729.
Comments
(0)