16 december 2016, 14:15 views 4740
Sistemul de aducţie din Capitală va fi prelungit
16 december 2016, 14:15 views 4740

Sistemul de aducţie din Capitală va fi prelungit

Construcţia sistemului de aducţie din Chişinău pînă la Străşeni şi Călăraşi ar putea începe în anul 2018. Aşa prevede Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Mediului, APL Străşeni şi Călăraşi şi SA "Apă-Canal Chişinău".

Surse din cadrul ministerului au relatat pentru INFOTAG că livrarea apei potabile în aceste raioane va fi o nouă etapă în realizarea Proiectului "Îmbunătăţirea infrastructurii de apă în Moldova centrală", finanţat de către Guvernul German prin Banca de Dezvoltare Germană KfW. Investiţiile pentru realizarea primei etape a programului constituie 16,5 mil. euro, care vor fi oferiţi sub formă de asistenţă nerambursabilă.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a spus la ceremonia de semnare că alimentarea cu apă potabilă a localităţilor din zona centrală a republicii se bazează, în general, pe resursele de apă subterană, deficitare din punct de vedere calitativ şi cantitativ.

"Prin implementarea proiectului, se va asigura unificarea sistemelor de alimentare cu apă a municipiului Chişinău şi oraşelor Străşeni şi Călăraşi, cu conectarea treptată a localităţilor din aceste două raioane. Aceasta constituie un element strategic de infrastructură în contextul regionalizării serviciilor de deservire comunală, asigurându-se accesul populaţiei din raioanele Străşeni şi Călăraşi la apă potabilă conform normelor sanitare, creşterea calităţii serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare din localităţile vizate", a spus el.

Şeful Oficiului KfW la Chişinău, Sergiu Guţu, a menţionat că semnarea acestui memorandum reconfirmă angajamentul comun al autorităţilor centrale şi locale privind edificarea unui sistem durabil de alimentare cu apă şi sanitaţie în raionale Străşeni şi Călăraşi.

"Asigurarea accesului la servicii de calitate de alimentare cu apă şi sanitaţie este una dintre cele mai actuale probleme sociale, economice şi ecologice în Republica Moldova", consider el.

Drept urmare a semnării Memorandumului, în scurt timp va fi prezentat proiectul Studiului de fezabilitate de extindere a apeductului, realizat de CES Consulting Engineers GmbH / BDO Audit SRL, care urmează a fi evaluat de către o misiune specială a KfW şi aprobat în primul trimestru al anului 2017. După aprobarea Studiului, pe parcursul 2017 va fi semnat Acordul financiar cu Republica Moldova şi va fi elaborată documentaţia tehnică. De asemenea va fi contractat antreprenorul, astfel încât lucrările de construcţie să fie executate până în 2021.

Precizare: KfW este banca de dezvoltare a Guvernului Federal German, lider al sectorului bancar german şi una dintre cele mai mari bănci din Europa, orientată atât spre susţinerea economiei naţionale, cât şi spre dezvoltarea statelor în tranziţie. KfW deţine 70 de reprezentanţe şi oficii în întreaga lume. În Moldova este prezentă din 1999, în special pe segmentul infrastructurii sociale din RM.

Source: infotag.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1468 locuitori

Micleşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Micleşti şi Steţcani. Satul este situat la o distanță de 30 km de orașul Criuleni și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1468 de oameni. Prima mențiune documentară a localității Miclești datează din anul1528.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.