|
Un măr gigant, simbolul satului Mereni (Video)
Un măr gigantic a apărut în satul Mereni, raionul Anenii Noi. Fructul a fost realizat la iniţiativa fostului primar, care recent şi-a dat demisia. Eugeniu Sălcuţan a mers într-o vizită în municipiul Bistriţa din România şi i-a plăcut ideea de a avea în localitate un măr decorativ din poliester armat cu fibră de sticlă.
Legenda spune că oastea lui Ştefan cal Mare întprcînduse dintr-o bătălie a poposit într-o livadă cu meri, unde au fost lăsaţi cu traiul cîţiva ostaşi. Astfel a fost formată o nouă localitate cu denumirea Mereni. Autorităţile nu s-au gîndit mult şi au instalat la intrarea în sat un măr din fibră de sticlă cu o înălţime de trei metri. "
Deşi pe vremuri, erau sute de hectare de livezi de mere, acum localitatea a rămas doar cu denumirea Mereni, care provine de la măr. Livezile fiind transformate în terenuri agricole.
"Am ales ca mărul să ne fie şi o carte de vizită a satului Mereni. Am vrut să amenajăm şi această intrare să ii dăm un aspect mai frumos. Este un material foarte rezistent e din fibră de sticlă şi are o greutate de 300- 400 de kilograme, fiindcă în interior este o carcasă metalică", a menţionat fostul primar din Mereni.
Mariana Popan şi familia sa a fost surprins în timp ce făceau fotografii la mărul proaspăt instalat. Aceştia locuiesc peste hotare, dar spune că de fiecare dată cînd vine în satul natal se mîndreşte de modernizarea localităţii.
"E ceva original. E ceva foarte plăcut care trezeşte zîmbet, e foarte frumos. Nu ştiu, e o plăcere să văd. De fiecare dată cînd vin acasă găsesc ceva frumos şi mă mîndresc mult cu satul meu, înfloreşte, are idei frumoase, originale", a spus locuitoarea satului Mereni.
Oamenii spun că sînt bucuroşi că locuiesc în satul Mereni şi ce le place mărul gigant.
"E frumos. Cînd au pus prima dată mărul copii au venit şi toţi s-au fotografiat, s-au filmat împrejurul mărului, foarte frumos. Legenda vine de la Ştefan cel mare care a trecut prin satul acesta era livadă de măr şi de la aia a devenit numărul măr, Mereni."
"E frumos şi ne place. E mare, e roşu, e atrăgător şi toţi care merg toţi se uită să vadă ce de cînd că nu a fost la noi aşa ceva."
În sat însă, nu este singurul măr reprezentativ.
"În centrul localităţii unde este arborele de măr, realizat printr-un proiect tot din bani publici şi bani de la locuitori", a precizat Eugeniu Sălcuţan.
Monumentul în formă de măr a costat 700 de euro, iar instalarea şi transportarea lui încă 200 de euro, bani alocaţi din bugetul local.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Эффективная чистка печени всего одним стаканом этого напитка
- Вы не можете спать, у вас ломкие ногти и выпадают волосы? Вот то, что вы пропустили
- Памятка для родителей
- Что происходит в организме после употребления Кока-Колы
- Дети и старики всегда помогут в трудную минуту...
- Чистка сосудов: рецепт отвара из семян льна
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populația:
- 29 locuitori
Iachimeni este un sat din raionul Edineţ, în componenţa comunei Constantinovca. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 în satul Iachimeni trăiau 29 de locuitori. Localitatea se află la o distanţă de 22 km de oraşul Edineţ și la 224 km de oraşul Chișinău. Satul Iachimeni a fost întemeiat la începutul secolului XX.
Comments
(0)