|
Strigăt de ajutor al locuitorilor din Furceni: Primarul din Ivancea vrea să ne ”fure” apeductul
Locuitorii din Furceni, raionul Orhei, cer implicarea instituțiilor statului în rezolvarea conflictului apărut între Asociația Obștească Furceni și primarul comunei Ivancea din care face parte localitatea.
Potrivit oamenilor, odată cu investirea în funcție, primarul comunei, Boris Ochișor, a hotărît să le i-a apeductul care a fost construit pe banii localnicilor și care este gestionat de AO Furceni, asociație formată în 2007 după darea în exploatare a apeductului.
Locuitorii din Furceni refuză să cedeze apeductul din localitate comunei Ivancea, din motiv că aceasta ar putea genera o majorare de tarif (în prezent prețul unui metru cub de apă în localitate este de 8,5 lei), iar datoriile acumulate de Serviciul Comunal din Ivancea, care în prezent sînt de peste jumătate milion de lei, ar putea cădea pe umerii locuitorilor care fac parte din comună și anume – Furceni, Ivancea și Brănești.
Potrivit lui Mihai Elenin, președintele AO Furceni din apeductul din localitate se alimentează 347 de familii, fiecare om are contor în baza căruia se achită consumul.
"Am luacrat în asociație ne-am înțeles foarte bine cu primăria. Cu ajutorul satului și a primăriei am schimbat și al doilea tun. După ce a fost schimbată conducerea primăriei au început problemele. Ni se cere să cedăm apa, să o dăm la primărie", a declarat Elenin.
Potrivit acestuia, Primarul comunei Ivancea, l-a chemat la discuții în timpul căreia a încercat să intimideze președintele AO Furceni. Ulterior Elenin a fost chemat și la președintele de raion, care i-a cerut să își depună demisia benevol și să cedere apeductul primăriei din comună.
"Noi am chema de mai multe ori primarul la discuții, dar el refuză să vină să vorbească cu oamenii. Sîmbătă a organizat o întîlnire de partid care au votat pentru cedarea apeductului", a menționat președintele AO Furceni.
De menționat că potrivit unui contract din 2007, după finalizarea lucrărilor, Fondul de Investiții a dispus ca apeductul să nu poată fi dat în arendă, iar doar AO Furceni are dreptul să gestioneze acesta.
În prezent primarul comunei Ivancea spune că acest document nu are nici o valoare juridică, iar primăria este unica instituție care are dreptul să se ocupe de apeductul din localitate.
Potrivit lui Sergiu Riaboi, fost consilier local al comunei Ivancea, tot ce se întîmplă în Furceni cu apeductul este o ilegalitate totală, iar prin acțiunile care le face primarul se vrea instaurarea unui monopol și majorarea tarifelor pentru apă în raion.
"El a încercat să ne convingă că nu sîntem corecți. Nu am ajuns la un numitor comun. Sîntem informați că ei vor ca în tot raionul de canalizare apă să se ocupe o singură. S-a făcut în sat o adunare fără ca să anunțe tot satul în timpul căreia s-a votat contra colete și reieșind din ceea ce ei acolo au discutat ne-au anunțat că urmează să pună stație un paznic", a spus Riaboi.
Pe de altă parte locuitorii din Furceni spun că în sat există probleme mai mari decît preluarea abuzivă a apeductului.
"În sat sînt probleme mai mari ca gunoiștea și alte probleme care ar trebui să fie rezolvate în primul rînd. Noi sîntem foarte mulțumiți de apă și de Asociația Obștească și noi nu sîntem deacord cu ceea ce dorește primarul. Dacă dorește, să vină să adune toți locuitorii satului Furceni și atunci o să fie rezolvată problema, dar așa contra pachete nu cred că o să fie rezolvată", a spus Victgoria Cibotari, învățător al gimnaziului din Furceni.
Fostul primar al comunei Ivancea, Oleg Gașper, spune că totul se face pe la spate și în mod obraznic se încearcă de fapt instituirea unui monopol.
"Dacă totul este bine organizat, oameni contribuie, de ce să vii și să distrugi un lucru bun. Se fac niște lucruri ascunse și de asta cei care o viață au muncit și au contribuit sînt indigați", a spus Oleg Gașper.
Acesta spune că sătenii sînt deschiși pentru colaborare și sînt gată să facă ceva nou dar nu să distrugă o asociație de care ei sînt mulțumiți.
De menționat că Asociația Obștească din Furceni care răspunde de apeductul din localitate a fost fondată în 2007.
Contactat de reporterii site-ului Noi.md, primarul comunei Ivancea, Boris Ochișor, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile care i se aduc.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1786
- Populația:
- 1944 locuitori
Ciucur-Mingir este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Ciucur-Mingir este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cimișlia și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1944 de oameni. Satul Ciucur-Mingir a fost menționat documentar în anul 1786.
Comments
(0)