Go to section: Folk crafts
17 march 2024, 13:30 Folk crafts views 24297
Prividiuc Ivan – inspirația argilei
17 march 2024, 13:30 Folk crafts views 24297

Prividiuc Ivan – inspirația argilei

Toată viața creează. Inițial, a pictat, a scris, a făcut grafică, iar în 1995 a îndrăgit ceramica.

Astăzi, Ivan Prividiuc este singurul meșter popular din ţară care face obiecte din ceramică cu lapte. Astfel, laptele, în funcție de conținutul de grăsime pe care îl are, schimbă culoarea ceramicii în cafeniu-închis sau negru. Fiecare obiect creat de meșter este autentic, iar simbolurile aplicate au o semnificație care își are originea încă pe timpul dacilor. Astfel, o linie văluroasă continuă reprezintă „mama natură", iar valurile și punctul – „nori și ploaie" etc. Lucrările lui, recunoscute datorită fineții modelării şi a ornamentului, sunt apreciate și solicitate în diverse colțuri ale lumii: Ucraina, Federația Rusă, Republica Belarus, Statele Unite ale Americii.

Pentru a afla mai mult despre arta olăritului în lapte, vă îndemnăm să vizionați video-ul online: „Olarul Ivan Prividiuc MasterClass la „Bună Dimineața" și „Creează obiecte din ceramică cu lapte".

Date de contact:

Or. Chișinău

Telefon mobil: +373 691 661 31

Meșter popular, Olar

Email: prividiuc@mail.ru

Keywords:

meșter

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
61 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Hănăsenii Noi, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 61 de oameni. Satul Nicolaevca a fost menționat documentar în anul 1907.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.