Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
17 martie 2023, 15:30 Meşteşuguri populare views 22073
Prividiuc Ivan – inspirația argilei
17 martie 2023, 15:30 Meşteşuguri populare views 22073

Prividiuc Ivan – inspirația argilei

Toată viața creează. Inițial, a pictat, a scris, a făcut grafică, iar în 1995 a îndrăgit ceramica.

Astăzi, Ivan Prividiuc este singurul meșter popular din ţară care face obiecte din ceramică cu lapte. Astfel, laptele, în funcție de conținutul de grăsime pe care îl are, schimbă culoarea ceramicii în cafeniu-închis sau negru. Fiecare obiect creat de meșter este autentic, iar simbolurile aplicate au o semnificație care își are originea încă pe timpul dacilor. Astfel, o linie văluroasă continuă reprezintă „mama natură", iar valurile și punctul – „nori și ploaie" etc. Lucrările lui, recunoscute datorită fineții modelării şi a ornamentului, sunt apreciate și solicitate în diverse colțuri ale lumii: Ucraina, Federația Rusă, Republica Belarus, Statele Unite ale Americii.

Pentru a afla mai mult despre arta olăritului în lapte, vă îndemnăm să vizionați video-ul online: „Olarul Ivan Prividiuc MasterClass la „Bună Dimineața" și „Creează obiecte din ceramică cu lapte".

Date de contact:

Or. Chișinău

Telefon mobil: +373 691 661 31

Meșter popular, Olar

Email: prividiuc@mail.ru

Cuvinte cheie:

meșter

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1577
Populația:
1359 locuitori

Zahoreni este un sat şi comună din raionul Orhei. Zahoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Orhei și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1359 de oameni. Satul Zahoreni a fost menționat documentar în anul 1577.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.