Go to section: Literature
29 july 2014, 10:31 Literature views 7568
În curînd va începe restaurarea casei părinteşti a poetului Grigore Vieru
Photo: trm.md
29 july 2014, 10:31 Literature views 7568

În curînd va începe restaurarea casei părinteşti a poetului Grigore Vieru

Casa părintească din satul Pererîta, raionul Briceni, a regretatului poet Grigore Vieru va fi restaurată şi transformată în muzeu începînd cu cea de-a doua jumătate a lunii august.

Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a afirmat că lucrările de restaurare se vor desfăşura în cîteva etape. „Mai întîi va fi renovată casa. Apoi vom începe amenajarea teritoriului şi îngrădirea acestuia. Am elaborat proiectul de restaurare şi, în urma unei licitaţii care va avea loc pe 13 august, vom selecta firma ce va executa lucrările", a precizat oficialul.

Printr-un ordin din luna aprilie curent semnat de ministrul Culturii Monica Babuc, bunul imobil - casa părintească a poetului Grigore Vieru şi terenul aferent - a fost transmis Muzeului Naţional de Literatură „Mihai Kogălniceanu" în scopul înfiinţării filialei „Casa-muzeu „Grigore Vieru". Potrivit aceluiaşi ordin, inaugurarea Casei-muzeu „Grigore Vieru" va fi organizată pe 14 februarie 2015, la cea de-a 80-a aniversare a regretatului poet.

„În prezent pregătim exponatele pentru muzeu. O parte dintre acestea le vom colecta de la consătenii regretatului poet. În luna septembrie ne vom deplasa la Pererîta pentru a aduna obiectele necesare pentru muzeu", a menţionat Valeriu Nazar, directorul Muzeului Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu" pentru Moldpres.

„Mă bucur că în sfîrșit lucrurile s-au mişcat din loc. Vreau să găsesc covoare asemănătoare cu cele pe care mama poetului, Eudochia, le-a vîndut în timpul foametei la Cernăuţi pe un pumn de grăunţe. Vom expune în muzeu şi cărţile din care a învăţat poetul la şcoală. Primăria din Dumbrăveni, judeţul Suceava, Romînia a promis că ne va dona draniţă pentru a acoperi casa aşa cum a fost ea în anii 50 ai secolului trecut", a informat soţia regretatului poet, Raisa Vieru.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererîta, raionul Briceni. Poetul s-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier.

Source: trm.md

Keywords:

restaurare , poet , Grigore Vieru

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
2073 locuitori

Şofrîncani este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 23 km de oraşul Edineţ și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2073 de oameni. Prima atestare a satului Șofrîncani din ținutul Hotin datează din 15 iunie 1431.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.