23 may 2018, 12:00 Health views 17047
23 may 2018, 12:00 Health views 17047

Deficitul de iod în timpul sarcinii afectează IQ-ul copilului


Foto: independent.co.uk

Chiar şi un deficit de iod minor în organism poate afecta fătul, spun autorii unui recent studiu elaborate de oamenii de știință din Universitățile Surrey și Bristol, potrivit Independent.

Experţii din Marea Britanie fac un apel la autorităţile din domeniul sănătăţii publice de a adăuga iod în sare - aşa cum se întîmplă deja în mai multe ţări – sau de a recomanda suplimente alimentare cu acid folic încă din prima etapă a sarcinii.

Studiul este cel mai recent în seria celor care avertizează că există un număr mare de femei tinere şi însărcinate care pun în pericol sănătatea viitorilor lor copii pentru că nu au o dietă alimentară echilibrată şi nu iau, la nevoie, suplimente cu vitamine şi minerale.

La studiu au participat peste 700 de adolescente de 14 – 15 ani din nouă şcoli din Marea Britanie, cărora li s-au luat probe de urină. În urma analizelor medicale s-a stabilit că două treimi dintre voluntare aveau un deficit de iod. Adolescentele sufereau de un deficit semnificativ de iod, care ar putea să afecteze grav sănătatea unei generaţii viitoare, spun experţii britanici.

Deficitul de iod apare, printre altele, din cauza scăderii consumului de lapte, înregistrată în ultimii ani.

Populaţia britanică suferă, la nivel general, de un deficit de iod, potrivit acestui studiu.

Potrivit medicului Mark Vanderpump, coordonatorul studiului, deficitul de iod în timpul sarcinii afectează funcţiile cognitive al copilului, iar un deficit de iod moderat spre sever la nivelul întregii populaţii reduce coeficientul de inteligenţă cu 10 – 15 puncte.

Adăugarea acestui oligoelement în sare pare să fie cea mai ieftină metodă eficientă de a controla deficitul de iod, concluzionează autorii studiului.

 

Sursa: inopressa.ru

Keywords:

sanatate , copii , IQ

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
85 locuitori

Pobeda este un sat din cadrul comunei Lenin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Rîbnița și la 103 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2002, populaţia localității constituia 85 de oameni. Satul Pobeda a fost înființat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.