24 january 2022, 16:00 Health views 2690
A fost aprobată o nouă ediție a Protocolului Clinic Național „Infecția cu coronavirus de tip nou”
24 january 2022, 16:00 Health views 2690

A fost aprobată o nouă ediție a Protocolului Clinic Național „Infecția cu coronavirus de tip nou”

Protocolul Clinic Național „Infecția cu coronavirus de tip nou” a fost actualizat conform noilor date disponibile care se referă la conduita optimă a pacienților pozitivi la COVID-19.

Documentul se bazează pe recomandările actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și reprezintă un model de referință pentru elaborarea protocoalelor clinice de instituțiile medico-sanitare din Republica Moldova.

Astfel, a fost completat capitolul epidemiologie cu date privind ultima variantă clasificată ca și tulpină de îngrijorare – Omicron. La definiția de caz „suspect de COVID-19” au fost actualizate criteriile clinice precum debut acut de febră și tuse sau debut acut al trei sau mai multe simptome: febră, tuse, slăbiciune, oboseală generală, ​​cefalee, mialgie, durere în gît, rinoree, dispnee, anorexie, greață, vomă, diaree, stare mentală alterată.

Actualizări au fost realizate și la capitolul profilaxie nespecifică, care se referă la aplicarea carantinei. Mai exact, durata carantinei a fost redusă de la 14 zile la 10 zile.

Prin urmare, persoana nevaccinată care a avut contact direct cu o persoană pozitivă la COVID-19 va fi plasată în carantină pentru o perioadă de zece zile. În această perioadă, starea de sănătate va fi monitorizată, iar regimul de carantină poate fi întrerupt după a 5-a zi dacă persoana nu prezintă simptome și cu condiția că se va efectua un test PCR COVID-19 sau un test rapid antigen cu un rezultat negativ.

Excepție de la această regulă o vor face persoanele vaccinate, care nu vor fi plasate în carantină, dar se va monitoriza starea lor de sănătate și se vor respecta măsurile pentru a preveni răspîndirea virusului, precum purtarea măștii, distanța fizică, igiena mîinilor.

Totuși, în a 5-a zi trebuie realizată testarea prin test PCR COVID-19 sau test rapid antigen. În cazul nerespectării condițiilor specificate, persoana vaccinată va fi plasată în carantină pentru o perioadă de zece zile după ultimul contact cu persoana confirmată pozitiv.

Totodată, persoanele care au făcut boala în ultimele 90 de zile și nu au semne clinice nu vor fi plasate în carantină. Precizăm că actualizări similare privind durata perioadei de carantină se aplică și în cazul elevilor sau studenților din clasa sau grupa unde s-a confirmat un caz de COVID-19.

Conform Protocolului Clinic Național „Infecția cu coronavirus de tip nou” , persoanele aflate în carantină trebuie să realizeze termometria de trei ori pe zi și să informeze zilnic, prin telefon, medicul de familie despre rezultatele acesteia. În cazul apariției simptomelor clinice de COVID-19, vor apela telefonic medicul de familie sau serviciul de asistență medicală urgentă.

Pacienții care au avut COVID-19 vor reveni la muncă sau în cadrul instituțiilor de învățămînt fără efectuarea testului de control potrivit următoarelor condiții:

– Pacienții asimptomatici nevaccinați (copiii și adulții, inclusiv gravidele) vor reveni peste șapte zile de la rezultatul pozitiv al testului pentru SARS CoV-2;

– Pacienții asimptomatici vaccinați (copiii și adulții, inclusiv gravidele) vor reveni peste cinci zile de la rezultatul pozitiv al testului la SARS CoV-2;

– Pacienții simptomatici nevaccinați (copiii și adulții, inclusiv gravidele) cu forme ușoare și moderate vor reveni peste zece zile de la debutul semnelor clinice și nu mai devreme de 24 de ore de la ultimul simptom;

– Pacienții simptomatici vaccinați (copiii și adulții, inclusiv gravidele) cu forme ușoare și moderate vor reveni peste șapte zile de la debutul semnelor clinice și nu mai devreme de 24 de ore de la ultimul simptom și doar după decizia medicului de familie în funcție de recuperarea clinică;

– Pacienții (copii, adulții, inclusiv gravidele) cu forme moderate sau forme severe vor reveni după externarea din spital și potrivit deciziei medicului de familie în funcție de recuperarea clinică.

Reamintim că vaccinarea anti-COVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care frica de vaccin. De menționat că unele studii denotă că cu cît rata de vaccinare este mai mare, cu atît sînt mai multe cazuri de infecție, ceea ce rezultă din analiza datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind incidența noului tip de coronavirus în țările europene. Mai multe detalii aici.

Source: noi.md

Keywords:

vindecare , coronavirus

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1633
Populația:
1380 locuitori

Vîşcăuţi este un sat şi comună din raionul Orhei. Vîşcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1380 de oameni. Satul Vîșcăuți a fost menționat documentar în anul 1633.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.