06 august 2021, 14:00 Health views 4672
Harbujii, deja în vînzare la marginea drumului
06 august 2021, 14:00 Health views 4672

Harbujii, deja în vînzare la marginea drumului

Deşi nu s-au copt bine nici cireşele, au apărut deja la vânzare pepenii verzi.

Nu este meritul fermierilor locali, ci tot al grecilor care au invadat piaţa Republicii Moldova cu fructe şi legume. Problema e că multe produse au cantităţi mari de pesticide sau nitraţi, substanţe interzise în Uniunea Europeană dar tolerate la noi. Medicii ne avertizează că pepenii cu nitraţi pun in pericol sănătatea si chiar viaţa copiilor mici.

Pe drumurile de la ieşirea din Chişinău sunt mai multe puncte de vânzare ilegale a pepenilor verzi importaţi din Grecia. Comercianţii dau asigurari că produsele nu au fost tratate chimic, chiar dacă nu au niciun document care să confirme provenienţa şi calitatea.

Aşa că, fiecare cumpără pe riscul lui. Specialiştii sunt însă categorici şi avertizează că pepenii verzi sunt trataţi, printre altele, cu nitraţi, substanţă care provoacă probleme serioase de sănătate.

SERGIU MAZUREAC, reprezentant ANSA: „Noi efectuăm controale doar în locurile autorizate şi înregistrate de către agenţie. Ceea ce se comercializează pe marginea străzilor nu se verifică de către agenţie. Anume din acest motiv îndemnăm cetăţenii să procure aceste produse din străzi, dar din locuri autorizate."

Deşi pepenii sunt la mare căutare, medicii toxicologi recomandă părinţilor să îi ofere copiilor.

ANA OGLINDĂ, medic toxicolog: „Chiar dacă unii părinţi au dispozitive de a controla nivelul de nitraţi, totuşi poate să ne mai scape şi să fie conţinut crescut şi atunci o să dezvolte copilul o indigestie sau o intoxicaţie cu nitraţi. La început copilul poate să nu manifeste vomă, să manifeste o nelinişte, ulterior voma se repeat şi se dezvoltă o situaţie destul de gravă. Unii copii sugari la un conţinut mare de nitraţi dezvoltă şi o schimbare a a tegumentelor spre cea notică şi de multe ori este confundată cu pneumonia."

Pepeni verzi autohtoni apar în vânzare abia la sfârşitul lunii iulie. Comercianţii profită de apetitul unor cumpărători care îşi doresc să guste mai repede din dulceaţa lor. Trebuie ascultat însă sfatul specialiştilor care spun categoric că nu trebuie să cumpărăm nimic din locuri neautorizate.

Source: tvrmoldova.md

Keywords:

harbuz , ANSA

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
432 locuitori

Trifeştii Noi este un sat din cadrul comunei Moscovei, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cahul și la 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 432 de oameni. Satul Trifeştii Noi a fost înființat în anul 1920.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.