16 june 2020, 11:00 Health views 16212
Pericolul pe care cel mai bun prieten al omului ''îl ascunde''
16 june 2020, 11:00 Health views 16212

Pericolul pe care cel mai bun prieten al omului ''îl ascunde''

Un grup de cercetători a descoperit că cel mai bun prieten al omului poate avea mai multe virusuri ale răcelii care pot fi transmise la om, putând declanşa o epidemie.

Aproximativ 15% dintre câinii cu stăpân care au mers la veterinar din cauza infecţiilor respiratorii au virusuri care de obicei se găsesc la porc, conform autorilor studiului publicat în mBio.

Dintre acestea, trei s-au recombinat în câini pentru a forma noi varietăţi. Amestecul generează o diversitate genetică a virusurilor care prezintă riscul unei pandemii, scrie Science News.

„Cu cât există o mai mare diversitate a virusurilor în animale, cu atât cresc şansele de generare a unei variaţii de virus care poate fi transmisibilă la oameni", a precizat Adolfo García-Sastre, co-autor al studiului de la Global Health and Emerging Pathogens Institute din cadrul Icahn School of Medicine din New York.

Deocamdată, nu există indicii conform cărora acesta s-ar răspândi la oameni, dar având în vedere rapiditatea cu care virusurile pot suferi mutaţii, mai ales dacă dispun de o diversitate însemnată şi faptul că suntem mai apropiaţi de câini decât de porci, acest fenomen poate avea loc într-un viitor nu prea îndepărtat.

Prima dată, un virus al răcelii a fost descoperit în 2005 în Statele Unite. Patogenul, numit H3N8, provenea de la cai, iar în 2010, unii câini din Asia au fost găsiţi că purtau virusul H3N2 ce provenea de la păsări.

În noul studiu, echipa de savanţi au cules mostre de pe nasul umed al 800 de câini din regiunea Guangxi din sudul Chinei în perioada 2013-2015. Toţi aceştia aveau boli respiratorii, dar doar 116 aveau virusuri ale răcelii, mai exact variaţii ale virusului H1N1. Constituţia genetică a 16 dintre aceste mostre a scos la iveală că au circulat în oameni şi porci în Europa şi Asia. S-a mai descoperit şi că unele au fost transmise de la păsări la porci.

Source: www.descopera.ro

Keywords:

virus , ciine , om , gripa , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
1072 locuitori

Şamalia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Şamalia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Cantemir și la 122 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1072 de oameni. Satul Şamalia a fost menționat documentar în anul 1794.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.