03 december 2015, 10:22 Health views 11775
03 december 2015, 10:22 Health views 11775

Coca-cola conține ingrediente care provoaca cancer

Unul dintre aditivii folosiți la fabricarea Coca-Cola, Pepsi și altor băuturi carbogazoase este poluat de două substanțe chimice care provoacă cancer, au declarat reprezentanții Centrului pentru Ştiinţă în Interes Public (CSIP) din SUA, informează Daily Mail.

Aditivul din cola se obține în urma reacției zahărului cu amoniacul și sulfiții la temperaturi și presiune înaltă.  În rezultat se obține 4-metilmidazol, cunoscut şi ca 4-MI sau 4-MEI şi care în cercetările guvernamentale a cauzat cancer pulmonar, hepatic, tiroidian și leucemie la animalele de laborator.

Oficialii statului american California au introdus recent 4-metilmidazolul pe lista de substanţe cancerigene, după ce cantităţi mari ale acestuia au dus la apariţia de tumori în cazul animalelor, în ciuda faptului că studiile de specialitate nu au demonstrat faptul că el ar avea un efect similar şi în cazul oamenilor. Specialiștii de la Universitatea din California au depistat un nivel înalt de 4-metilmidazol în cinci mărci de cola.

Reprezentanţii companiilor Coca-Cola şi PepsiCo sunt nevoiţi să îşi modifice formula care oferă culoarea băuturilor răcoritoare dacă nu vor ca pe eticheta produselor lor să apară atenţionări asupra riscului de îmbolnăvire de cancer a clienţilor, conform noilor reguli ale statului american California,

Modificările au fost realizate deja în cazul băuturilor vîndute de Coca-Cola în California şi vor fi extinse la nivel naţional pentru eficientizarea procesul de fabricaţie.

Reprezentanţii companiei au confirmat faptul că schimbarea a fost realizată pentru respectarea legii, dar susţin că acuzaţiile aduse de către membrii organizaţiei sînt false.

Colorantul caramel utilizat în cola și în alte băuturi răcoritoare de culoare închisă este cunoscut sub numele de Caramel IV (sau caramel procesat cu amoniac și sulfiți). Caramel III, care este produs cu amoniac, dar nu și cu sulfiți, se folosește uneori în bere, sos de soia și alte alimente.

În momentul de faţă, companiile Coca-Cola şi PepsiCo deţin aproape 90% din piaţa băuturilor răcoritoare, potrivit Beverage Digest.

American Beverage Association, organzaţia care reprezintă industria băuturilor în ansamblul ei, a declarat că firmele membre vor continua să folosească ingredientul blamat - caramelul - doar că vor fi făcute ajustări de cantitate, pentru ca sucurile să se conformeze legislaţiei din California.
Producătorii de carbogazoase şi-au asigurat consumatorii că aceste schimbări nu vor afecta nicicum gustul băuturii. O nelămurire persistă totuşi: dacă diminuarea cantităţii de caramel nu afectează calitatea băuturii, cum de compania nu a luat această măsură mai devreme?

Keywords:

cancer , sanatate , bauturi

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
1137 locuitori

Cotiujenii Mici este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotiujenii Mici, Alexeuca și Gura-Oituz. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Sîngerei și la 117 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1137 de oameni. Satul Cotiujenii Mici este menționat documentar în anul 1817.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.