20 september 2018, 14:30 Health views 15594
20 september 2018, 14:30 Health views 15594

Savanţii au identificat o modalitate simplă pentru ca oamenii în etate să evite înrăutăţirea memoriei

Savanţii au demonstrat că simplele exerciţii aerobice – plimbările pe jos – influenţează benefic asupra funcţionării creierului oamenilor în etate, contribuind la evitarea înrăutăţirii memoriei.

Savanții au remarcat majorarea dimensiunilor uneia dintre regiunile-cheie ale creierului – hippocampus – care participă la formarea şi fortificarea memoriei pe termen lung despre poziţia obiectelor, oameni, evenimente şi alte lucruri, menţionează că această modalitate de îmbunătăţire a funcţionării creierului este accesibilă tuturor.

Hippocampusul se micşorează odată cu vîrsta aproximativ cu 1-2 procente pe an, ceea ce duce la micşorarea numărului de conexiuni între celulele nervoase în această zonă a creierului, reducerea intensităţii interacţiunii lor şi, drept consecinţă, la înrăutăţirea memoriei.  

În munca sa experimentală un grup de savanţi conduşi de Arthur Kramer de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA, a testat două grupe din 120 de voluntari sănătoşi, care aveau, în temei, un mod sedentar de viaţă din cauza vîrstei înaintate. O jumătate din voluntari în vîrstă de la 50 pînă la 80 de ani pe parcursul anului făceau sistematic plimbări pe jos, în timp ce a doua ducea un mod obişnuit pentru ei, sedentar, de viaţă, făcînd doar exerciţii pentru muşchi şi tonus.

Spre sfîrşitul anului savanţii au remarcat nu numai majorarea hippocampusului la oamenii care făceau plimbări sistematice, spre deosebire de micşorarea lui la grupa a doua, dar şi creşterea aşa-numitului factor neurotrofic al creierului – albuminei, care stimulează şi menţine dezvoltarea neuronilor. În afară de aceasta, la oamenii în etate, care făceau plimbări sistematice de 40 de minute, s-a atestat îmbunătăţirea memoriei spaţiale.

Savanţii consideră că cele mai intensive exerciţii fizice pot duce la o influenţă benefică şi mai pronunţată asupra creierului.

„Aceste date ştiinţifice, importante din punct de vedere teoretic, demonstrează că exerciţiile aerobice permit de a preveni eficient micşorarea hippocampusului la vîrstă adultă şi avansată, ceea ce este însoţit de îmbunătăţirea funcţionării memoriei”, - scriu autorii în articolul lor.

Source: newsmoldova.md

Keywords:

stiinta , IQ , om , Vîrsta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
4996 locuitori

Coşniţa este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pohrebea și Coşniţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4996 de oameni. Satul Coşniţa a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.