|
Photo: wikimapia.org |
Federația Moldovenească de Fotbal sărbătorește cea de-a 32-a aniversare
Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) serbează astăzi a 32-a aniversare! Anume pe această dată, potrivit datelor oficiale, în 1990 a fost înregistrată prima Federație Moldovenească de Fotbal independentă, cu un an și 4 luni înainte de proclamarea independenței Republicii Moldova, informează moldovenii.md.
FMF este organizație obștească și nu primește vreun ban din bugetul de Stat. Forul fotbalistic național organizează cu regularitate campionatele naționale la seniori, juniori, copii, fotbal feminin și a reușit să atragă mijloace financiare din străinătate pentru a implementa zeci și sute de proiecte în țara noastră pentru dezvoltarea și promovarea fotbalului. În 32 de ani de activitate, FMF a investit constant în infrastructura fotbalului nostru. Avînd susținere constantă în acest sens de la UEFA și FIFA, Federația a reușit să realizeze cu succes toate proiectele inițiate.
FMF a fost prima federație sportivă care și-a declarat independența și care și-a anunțat afilierea la organizațiile internaționale UEFA și FIFA. Acest lucru a dat un imbold și un exemplu pentru celelalte asociații sportive, a arătat societății că ne putem afirma ca entitate la nivel global.
De la începutul anilor 90 și pînă în prezent, FMF a fost mereu și de departe liderul organizațiilor sportive din Republica Moldova, a construit la propriu (infrastructura) și la figurat (imaginea țării) viitorul mai multor generații de sportivi, dar în primul rînd de oameni.
FMF a investit în construcția și reconstrucția infrastructurii sportive. A ridicat din temelii sute de terenuri sportive, zeci de săli de sport, centre fotbalistice și stadioane.
Chiar dacă rezultatele înregistrate de echipele noastre de club și cele naționale au fost de multe ori sub așteptările a tuturor, Federația a reprezentat cu demnitate Statul Republica Moldova pe arena internațională. Drept confirmare vine susținerea necondiționată și permanentă de care se bucură FMF din partea celor mai importante structuri mondiale, cum ar fi UEFA și FIFA. De menționat, că de fiecare dată, cu referire la FMF, cele două foruri internaționale cu reputație impecabilă vin doar cu termeni de referință pozitivi, iar FMF a devenit în timp un partener de încredere pentru toate organizațiile cu care s-a aflat în colaborare, private ori de stat, naționale sau internaționale.
Federația a consolidat țara și societatea prin organizarea competițiilor comune, implicînd echipe și cluburi de fotbal de pe ambele maluri ale Nistrului. Doar la meciurile de fotbal, pe stadioane din Tiraspol sau Bender se intonează imnul țării și se arborează drapelul tricolor – simbolurile de stat ale Republicii Moldova. Acest lucru este unul tradițional, care nu s-a stopat niciodată în 32 de ani de existență a FMF. La fel cum în toate cele 31 de ediții ale campionatului național de fotbal au participat atît echipe din Chișinău, cît și din Tiraspol. La capitolul fotbal, FMF a reușit să păstreze integritatea țării, devenind și la acest capitol un exemplu pentru celelalte domenii.
Federația a evoluat și din punct de vedere strategic, anticipînd dezvoltarea multilaterală a fotbalului. Astfel, au fost susținute logistic, financiar și organizațional formarea unor asociații derivate din fotbal, cum ar fi futsalul, mini-fotbalul, fotbalul pe plajă sau fotbalul-tenis. Prin intermediul programelor internaționale și prin aderarea la proiectele UEFA ți FIFA, Federația a construit Futsal Arena de la Ciorescu și Arena de fotbal pe plajă și mini-fotbal de la Chișinău, unde au avut loc și vor continua să se organizeze meciuri din cadrul competițiilor naționale și internaționale.
Federația a fost mereu alături de copii cu dizabilități, de copii orfani sau de veterani ai fotbalului. Zeci de campanii au fost organizate de Forul fotbalistic de la Chișinău cu scopul de a ajuta. De a-i susține pe cei nevoiași, care duc lipsa unui trai decent. La finalul fiecărui an, FMF a susținut financiar veteranii jocului sau pe văduvele foștilor jucători plecați de printre noi. Același lucru s-a întîmplat și la pauza finalelor de Cupă.
Pentru a avea un fotbal mai bun, mai spectaculos, mai pe placul tuturor, Federația a inițiat proiecte de dezvoltare a fotbalului profesionist. Stilul unic de joc sau Școala de antrenori, prin care sînt instruiți viitori jucători profesioniști și viitori antrenori de top – sînt proiecte care vor începe să dea roade în cel mai scurt timp.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1650
- Populația:
- 888 locuitori
Cuzmin este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Camenca și la 160 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 888 de oameni. Satul Cuzmin a fost menționat documentar în anul 1650.
Comments
(0)